Historia & Konsthistoria

Vill du prata mer om lokal historia tillsammans med andra intresserade? Vill du bidra till att bevara Piteås historia och berättelser om dess invånare för en ny generation? Då vill vi jättegärna att du följer med oss på vår berättelseresa i denna studiecirkel, ledd av Leif Lidman!

Vi Pitebor är väldigt stolta av vår bygd, det är vi kända för. Så därför kännes det extra viktigt att de berättelser om människor och händelser som inte redan är offentliga får sin plats i historien genom att nedtecknas och sparas för eftervärlden.

Kursinnehåll
Vi samlas kring fika vid köksbordet i vårt vackra kök i borgen på Furunäset, och spelar in våra samtal. Samtalen renskrivs sedan och allt material vi fått in kommer att tryckas och finnas tillgängligt för allmänheten. Vi har ingen tidsram eftersom ingen vet hur mycket berättelser som finns bevarade därute, men vi startar upp och hoppas på en fin sammanslutning!

Förkunskaper
Intresse och kunskap av gamla Piteå. Kanske har du släktingar som jobbat på Furunäset eller att du själv gjort det? Någon du känner som jobbat på Cementa eller drivit Sjömarks café och bageri? Ni är alla hjärtligt välkomna att dela med er av era berättelser och erfarenheter.

Deltagaravgift
Viss deltagaravgift kommer att förekomma men är inte fastställd ännu.

Leif Lidman
Leif Lidman är född 1957 på Strömnäs i nordöstra Piteå. Efter att ha bott bland annat i det då nybyggda punkthus B vid Strömbacka har han och hans familj sedan länge varit bosatta i Munksund.
Leif är en mycket välkänd Piteåprofil genom förutom sina samlingar och Piteåintresse, även till exempel genom sina år som ansvarig för Badhusparken och badcafeét på Öjebyns simhall.
Han har en lång lista av samarbeten genom åren och är även känd vida kring som loppiskung eftersom han anordnat loppisar i Piteå under många, många år.
Leif fick Piteå Kommuns medalj 2018 för sin insats i att bevara och dela med sig av Piteås historiska arv genom sina samlingar, och han fick utmärkelsen Årets pitebo 1997.

Behöver du nå Leif i något ärende nås han på 070-686 08 26.

Läs mer om Leif och hans samlingar och Piteårelaterade fakta på hans Facebooksida och på hans blogg.

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post. Vi kommer träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Hampas gränd 1D. Lokalen är en del av Furunäsets borg och ligger snett mitt emot restaurangen Borggårdens matsalar och den är helt handikappanpassad.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan Piteå och Leif Lidmans Piteå Samlingar.