Mat & dryck

Vill du lära dig plocka och ta tillvara svamp på rätt sätt?
På denna kurs får du som deltagare lära dig om våra vanligaste och nybörjar vänligaste svampar och upptäcka hur nyttigt, roligt, lärorikt och berikande det är att plocka (rätt) svamp.

Kursinnehåll
Vi träffas fyra gånger för att lära oss grunderna i artbestämning och hur man bäst tar tillvara svampen sedan beger vi oss ut i skog och mark för att lära känna svamparna i deras rätta miljöer.

Första gången träffas vi i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, där vi har teori och lär oss känna igen våra vanligaste matsvampar och andra arter. Vi går igenom några svampböcker. Ta med dig det du har hemma.

De följande tre gångerna ger vi oss ut på upptäcktsfärd. Vi bestämmer plats allt eftersom.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Material
Medtag korg, eller papperspåsar, liten kniv, matsäck. Kläder efter väder.
Tips på bra svampböcker, Svampar i Sverige av Bo Mossberg och Mats Karström,
Nya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund

Kursledare
Marie Karlsson är slöjdare, konstnär och kursledare och bor i Kalix.
Kommer från en familj som aldrig helt slutat med den traditionella självhushållningen.
Började tälja i trä när jag var 4-5 år gammal och har aldrig slutat. Sedan började jag att sy, sticka, tillverka egna smycken, sy kläder, fläta korgar och målade och ritade alltid.
Jag håller kurser och workshops om Vilda ätliga växter i Norrbotten, Svamp, Svampfärgning, Korgflätning, Makramé, Återbruksslöjd och Slöjd för barn. Jag plockar även bär och svamp för försäljning.

Bra att veta
Ha varma sköna praktiska kläder som täcker benen när ni ska på svampexkursion.

Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Vi strävar efter att hålla hög kvalité på våra kurser. Grupperna är små och våra ledare erbjuds kontinuerligt ledarutbildning.