Hantverk & konst

Covid-19
Vi följer noggrant utvecklingen och spridningen av Covid-19 i samhället. Vi utgår från rekommendationer från FHM och anpassar vår verksamhet efter rådande läge. Detta kan komma att påverka starten, eller formen, för arrangemanget.


Nu är det vår tur att stolt få presentera denna digitala kurs i samarbete med Camilla Pontén, textil- och dräkthistoriker och Lina Hanno, designer! Skapa en egen överdel inspirerad av tidens kontur med hållbarhetstänk, återbruk och deras breda kunskaper. Missa inte denna unika chans!

Denna kurs riktar sig till dig som är nyfiken på att designa din egen överdel genom att tänka runt historiska siluetter och återbruk. Textilbranschen påverkar miljön i alla led från det att kläder och textil produceras, säljs, används tills de återvinns och slängs. Visste du att det krävs 12 000 liter vatten för att göra ett par jeans? Därför känns det extra bra att kunna erbjuda denna kurs med möjlighet till inspiration och kreativitet med inriktning mot en mer hållbar miljö!

Kursinnehåll
Kursen består av 6 träffar och ni träffas en gång i veckan på den digitala plattformen Zoom.
Länk till studierummet får ni via mejl närmare kursstart.
1. Föreläsning om dräkthistoria, hållbarhet, tillskärning, skissteknik, personligt uttryck, sömnad och presentationsteknik.
2. Material och skissning av egen design.
3. Presentation av egen skiss och material.
4. Sömnad och personlig handledning.
5. Sömnad och personlig handledning.
6. Slutliga detaljer samt presentation.

Förkunskaper
Inga förkunskaper behövs, bara ett stort intresse!

Material
Varje deltagare får ett grundmönster för överdel i sin storlek hemskickat per post.
Mejla gärna din storlek snarast efter du anmält dig till camilla@ponten.nu.

Allt övrigt material bekostar deltagaren själv.
Denna kurs handlar om återbruk och kursledarna ser gärna att du använder dig av material du har hemma.
Exempelvis förbrukade kläder, gardiner, lakan och dukar.
Förutom textil behöver du även symaskin, sytråd, synål, knappnålar, sax och måttband.
Har du ingen symaskin är du självklart välkommen att sy för hand.

Kursledare
Camilla Pontén, textil- och dräkthistoriker, modevetare och hantverkare har lång och bred erfarenhet av mode, kläder och textil oftast i samband med utbildning, en prakademiker. Genom sin karriär har hon kvalificerat sig i ett brett spektrum av mode och textilier. Hon har arbetat som ingenjör på textil- och läderlaboratorium, inom sportbranschen och hon har varit rektor på Stockholms Tillskärarakademi, en skola med fokus på mönsterkonstruktion, mode, skrädderi och hållbarhet. Hon har passion för textila fibrer, hållbarhet & kvalitet, textil- och dräkthistoria, pedagogik, passform och ledarskap. Hon innehar rektorsexamen, gymnasielärararlegitimation inom mode, form, mönsterkonstruktion och hantverk samt en fil. mag. i dräkt- och textilvetenskap. Camilla arbetar idag som projektledare, lärare och föreläsare för branschen med fokus på textil, menstruationsskydd, dräkthistoria och hållbarhet, men utför även uppdrag inom modedesign.

Lina Hanno, designer, kostymör, illustratör, pedagog med lång erfarenhet av mode, det konstnärliga uttrycket och pedagogik. Redan från slutet av 1980- talet har Lina arbetat med olika projekt från konstskola i NYC, kostymör inom teater, film, dans, workshops i London och eget företag inom mode (med egen produktion, butik och återförsäljare). Det samtidigt som hon arbetat som pedagog både för barn och vuxna på t.ex. Stockholms Tillskärarakademi och Vår Teater. Lina är utbildad modedesigner, har gått konstskolor och är legitimerad lärare i drapering, formgivning- och hantverksämnen textildesign, samt digitalt skapande och entreprenörskap.
Just nu driver hon ett eget klädmärke med hållbar profil, parallellt med pedagogiska uppdrag på bl.a Beckmans designhögskola.
Läs mer om Lina här.

Utvecklingsmöjligheter
I samråd med kursledarna finns möjlighet till fortsättningskurser.

Kursens startdatum är preliminärt och kan komma att ändras beroende på antal anmälda deltagare.

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.

Vid frågor kontakta oss gärna!
Jennie Johansson, SV Piteå: jennie.johansson@sv.se
Camilla Pontén: camilla@ponten.nu
Lina Hanno: info@linahanno.com