Hälsa & välbefinnande, Mat & dryck

Vegankost - vad är det

Kursinnehåll
Får man alla näringsämnen man behöver?
Kan man gå ner i vikt med vegankost?
Vad händer i kroppen när man äter vegankost?

Upplägg
Under kursens gång lagar vi och äter veganmat och diskuterar om kostens betydelse för hälsa, miljö och etiskt tänkande. Ingrid bestämmer rätter efter våra önskemål.
Träff 1 Informationsträff där vi bjuder på en smörgåsbuffé med kaffe eller té. Presentation av handledaren Ingrid Sturesson och gruppen. Vi går igenom vegankostens principer och jämför den med olika dieter.
Träff 2-5 Vi lagar mat och äter tillsammans. Informationen och diskussionerna fortsätter under måltiderna.
Exempel på maträtter:
Böngryta, Quorn satay, Shepherd´s pie, Gulaschsoppa och plättar, Mat på plåt, Ugnsrostad potatis med linsröra och marinarasås.

Material
Kursledaren ordnar inköp för ingredienser. Kostnad för ingredienser tillkommer och är till självkostnadspris.

Förkunskaper
Du behöver inte ha några förkunskaper i vegetarisk matlagning, bara en nyfikenhet på nya livsmedel och smaker.

Kursledare
Ingrid Sturesson. Har varit vegetarian i långa perioder, men att de senaste åren varit vegan efter att ha läst om miljö- o hälsofördelarna med vegankost.

Bra att veta
Datum för träffar gör vi upp vid första träffen, eftersom beställning av vissa ingredienser kan ta längre tid.