Historia & Konsthistoria

Är du nyfiken på vilka skatter som gömmer sig i Leif Lidmans stora samlingar av Piteåmemorabilia?
Vill du prata lokalhistoria med en av vår stads mest intressanta, och tillika engagerade, piteåkännare?
Då ska du besöka hans gedigna samling kuriosa på Furunäset!


Galleriet
I Galleriet, som du hittar strax innanför entrén, finner du massor med foton, tavlor, affischer, kassar, almanackor och musikrelaterade saker. Vad sägs om ett fotoetui från PK foto eller en kasse från ICA Örnen?
I det här rummet hittar du även en detaljerad utställning över Storfors såg som elever på Ljungskolan tillverkade under
80-talet.

Pryleriet
Vad finns inte i Pryleriet skulle man kunna säga! Hur mycket saker som helst samsas om plats i flera glasmontrar, på väggen,
i taket, i hyllor och på golvet. Här finns företag representerade som exempelvis Strands glass, Piteå Ångbryggeri, Svartuddens festplats, Estella, Värdshuset Tuna och Cecil café.

En fantastisk samling som växer sig starkare i antalet för varje år som går. Det är svårt att se sig mätt på en sådan intressant samling saker som finns i Herr Lidmans ägo och när samligen hela tiden blir större finns det alltid anledning att komma tillbaka på ett besök gång på gång.

Leif Lidman
Leif Lidman är född 1957 på Strömnäs i nordöstra Piteå. Efter att ha bott bland annat i det då nybyggda punkthus B vid Strömbacka har han och hans familj sedan länge varit bosatta i Munksund.
Leif är en mycket välkänd Piteåprofil genom förutom sina samlingar och Piteåintresse, även till exempel genom sina år som ansvarig för Badhusparken och badcafeét på Öjebyns simhall.
Han har en lång lista av samarbeten genom åren och är även känd vida kring som loppiskung eftersom han anordnat loppisar i Piteå under många, många år.
Leif fick Piteå Kommuns medalj 2018 för sin insats i att bevara och dela med sig av Piteås historiska arv genom sina samlingar, och han fick utmärkelsen Årets pitebo 1997.

Behöver du nå Leif i något ärende nås han på 070-686 08 26.

Läs mer om Leif och hans samlingar och Piteårelaterade fakta på hans Facebooksida och på hans blogg.

Kulturentré
Samlingarna tar en kulturentré som betalas på plats via (föredragsvis) Swish.
Du behöver inte boka in ditt besök på förhand, utan dyk bara upp någon av dagarna samlingarna har öppet.
Vid många besökare kan det bli väntetid på ingång när vi värnar om varandra, håller avstånd, och har ett maxantal vi tillåter samtidigt i våra lokaler.

Pratsugen om Piteås lokalhistoria?
Vill du prata mer om lokal historia tillsammans med andra intresserade?
Anmäl ditt intresse på Leifs studiecirkel Piteå från förr: husen, företagen, människorna - tillsammans minns vi här.

Lokalen
Hampas gränd 1D ligger i borgen på Furunäset, mitt emot restaurangen Borggårdens matsalar. Byggnaden uppfördes 1893 och i korridoren där samlingarna huserar idag var det ursprungligen stormceller för manliga patienter.

Covid-19
Vi följer noggrant utvecklingen och spridningen av Covid-19 i samhället. Vi utgår från rekommendationer från FHM och anpassar vår verksamhet efter rådande läge. Detta kan komma att påverka starten, eller formen, för arrangemanget.