Djur, natur & miljö

Svampkurs, del 1, onlinekurs

Pris: 626kr (minst 6 deltagare för start)

Kursinnehåll

Kursen är inriktad på matsvamp och vanliga förväxlingssvampar till matsvamp. I kursen tas även upp var man hittar svamp, vad man bör ha med sig på sin svamptur och vad man ska tänka på för att plocka svamp säkert. Vi går igenom vanliga svamptermer som skivling, sopp och ticka. Kursen vänder sig till nybörjare i svampplockning eller till den som vill lära sig mer om svamp och börja plocka fler matsvampar än kantareller och karljohan.

Mål: Att du som deltagare ska få en introduktion till svampplockning och känna att du vågar plocka några olika matsvampar.

Ex på moment:

- Vad är svamp?
- Var hittar man svamp?
- Skivling, sopp, ticka, svamp med åsar
- Några vanliga och goda matsvampar
- Fler matsvampar
- Våra farligaste giftsvampar
- Saker att ha med sig i svampskogen
- Hur hanterar vi svamp?
- Säkerhet
- Var kan man hitta tillförlitlig information om matsvamp?

Upplägg för online-kurs

Kursen är på 9 studietimmar à 45 min. och kostar 625kr.
I kursen varvas videoföreläsningar (ex. genomgång av olika matsvampar, delvis i skogsmiljö) med självstudier (inkluderat att deltagarna går ut i naturen och tittar på svamp) och träffar online i realtid (3 x 45 min), där vi t.ex. kan diskutera och artbestämma några av de svampar som deltagarna hittat samt andra frågor som kommer upp under kursen.

Kursledare
Louise Nevander är utbildad svampkonsulent och håller i svampkurser och svampexkursioner. Hon driver verksamheten SvampTur, www.svamptur.se . Louise är medlem i Svampkonsulenternas Riksförbund och styrelseledamot i Skånes Mykologiska Förening – Puggehatten.

Utöver sin svampkunskap har Louise en mångårig bakgrund som ledare och pedagog, bland annat som teaterledare i Lund, skidlärare i Österrike och adjunkt i juridik vid Malmö universitet. 2017 genomgick hon kursen "Att vara lärare i högre utbildning" vid Malmö högskola.

***