Lättläst version saknas
Tillbaka

Elisabeth väcker minnen till liv på äldreboenden

Varje vecka besöker Elisabeth Sandberg, verksamhetsutvecklare Studieförbundet Vuxenskolan, 24 avdelningar på äldreboenden runt om i Örebro län. Hon kommer dit för att stimulera de boendes sinnen med högläsning, musiklyssning och minnen från förr.

– Jag är glad över att kunna bidra med en guldkant på tillvaron för de boende, säger Elisabeth som har åkt runt på äldreboenden i 13 års tid. Det kan annars vara svårt att hinna med för vårdpersonalen.

Responsen från de boende är övervägande positiv. Ibland räcker det bara att Elisabeth berättar om vädret utanför för att de ska vara nöjda. Men varje gång har hon med sig en bok, lite tidningar och musik.

– Beroende på hur de mår för dagen så väljer jag vad jag ska göra. Det är härligt att se responsen från de äldre, som den där lilla foten som trampar i takt med musiken, det räcker för att förstå att det ger något, säger Elisabeth.

För demenssjuka kan högläsningen vara det enda alternativet att ta del av en bok eller en tidning. Läsningen kan väcka minnen och öppna dörrar till livet som var. Plötsligt kommer de ihåg saker som under flera år varit inbäddade i dimma.

Presskontakt: Frida Olsson, kommunikatör, frida.olsson@sv.se, 070-855 52 47.
Övrig kontakt: Elisabeth Sandberg, verksamhetsutvecklare, 073-774 42 63.