Tillbaka

Anhörigcafé med besökshunden Agnes

Onsdagen den 18 maj sökte sig ett nyfiket gäng till innergården vid Brolyckan i Örebro. Vårens sista anhörigcafé ägde rum utomhus då vi gästades av besökshunden Agnes och hennes matte Kerstin. Det blev en glad stund som lockade till minnen och samtal bland deltagarna.

PLACERADE I EN HALVMÅNE fick 16 deltagare hälsa på den sex år gamla tollaren Agnes. Med hjälp av leksaker och en tärning med olika uppdrag fick vi se hur Agnes vinkade, bugade, letade godis och samlade in klossar i en väska. Hundföraren Kerstin berättade om deras uppdrag ute på boenden, och om den gedigna utbildningen som duon gått vid Svenska terapihundskolan – Nordens störta utbildare av sociala tjänstehundar.

Målet är att bidra till glädje, motivation och trevligt sällskap

Anhörigcafe med besökshunden Agnes_maj.jpgVISSTE DU ATT FORSKNING HAR VISAT att besökshundsteam har förmågan att sänkablodtryck och öka utsöndringen av hormonet oxytocin – vilket i sin tur resulterar i minskad ångest och stress? Det vet Kerstin och Agnes och deras mål är att bidra till glädje, motivation och trevligt sällskap.

UTÖVER GRUPPTRÄFFAR med Agnes erbjuder de även enskilda hundassisterande aktiviteter, till exempel en promenad tillsammans med någon i rullstol eller ett besök hemma hos någon.

I BILD: HUNDFÖRAREN KERSTIN VISAR UPP SIN HUNDFÖRARTRÖJA.

Vi avslutade med rabarberpaj

MARIA ÖSTBY, verksamhetsutvecklare SV Örebro län, berättar att duons besök lockade fram en glad stund med många minnen och samtal om hundar. Efter aktiviteten med Kerstin och Agnes blev det rabarberpaj och kaffe i solen.

maria-ostby.jpg– Det var ett härligt och uppfriskande besök, det är ju svårt att inte dra på smilbanden när man träffar en fyrbent glädjespridare. Att vi dessutom fick njuta av rabarberpaj och kaffe i solen gjorde det hela till en fin avslutning av vårens anhörigcaféer. Nu planerar vi höstens tillfällen – vi ses igen efter sommaren, säger Maria.

VI SES I HÖST!

I SAMVERKAN

Anhörigcaféerna planeras i samverkan med Röda Korset, Anhörigcentrum, Alzheimer Örebro län och SV. Röda Korset och Alzheimer Örebro län är sedan värd för två träffar var per termin, tillsammans med SV. Vid det här tillfället stod Röda Korset och SV som värd.

Relaterade artiklar

 • För ökad kunskap om demenssjukdom och...

  NORA: Björn Lennhed, geriatriker och överläkare vid Falu lasarett, föreläste om demenssjukdom, demensdagvård och anhörigstöd.

  Läs mer
 • En musikalisk boost för kurviga kamrater i...

  HALLSBERG/LEKEBERG: Ärliga tankar om vad som är viktigt på riktigt, var och ens unika förmåga och betydelse för varandra.

  Läs mer
 • En föreläsning om osteoporos

  ÖREBRO: Kerstin och Anne från USÖ, berättade om riskfaktorer, benomsättning, bentäthetsmätning och behandling.

  Läs mer
 • Anhörigcafé med besök från...

  ÖREBRO: I mitten av april var det dags för anhörigcafé med besök från  Patientbiblioteket på Universitetssjukhuset Örebro.

  Läs mer
 • Anhörigträff: I väntan på boende

  ÖREBRO: Den 4 april samlades en grupp anhöriga som väntat på boendeplats åt en anhörig. Vad hade hänt sen sist, vilka är tankarna?

  Läs mer
 • En föreläsning om demens

  KARLSKOGA: Föreläsningen som lockade 60 åhörare arrangerades i samarbete med Alzheimer Örebro län och Karlskoga kommun.

  Läs mer
 • Fråga juristen: Framtidsfullmakt

  ÖREBRO: I februari samlades närmare 25 personer för att lära sig mer om framtidsfullmakt, i samarbete med Anhörigcentrum.

  Läs mer