Lättläst version saknas
Tillbaka

Föreläsning om rasism lockade många

Den 12 oktober kom 75 personer till Sjöängen i Askersund för att delta på en föreläsning om rasism signerad Daniel Poohl från Expo. Föreläsningen arrangerades av SV Örebro län och Askersunds kommun i syfte att motverka rasism och stärka demokratin. 

IBRAHIM "IBBE" ALTAMIMI, verksamhetsutvecklare på SV Örebro län berättar att föreläsningen planerades tillsammans med Askersunds kommun för redan ett år sedan.  

Ibrahim Altamimi_Verksamhetsutvecklare SV Örebro län300x300.jpg– Vi pratade om hur vi kan bidra till att fler får ökad kunskap om demokrati och hur vi kan gå samman för att motverka att rasismen växer och sprids i vårt samhälle. Där och då väcktes idén om att bjuda in Daniel Poohl för att föreläsa, säger Ibbe. 

I BILD: IBRAHIM ALTAMIMI

DANIEL POOHLS föreläsning gav en bild av den svenska extremhögerns historia, olika ståndpunkter och hur den här rörelsen påverkar och hotar vår demokrati idag.  

Föreläsningen följdes av fika och då fick publiken möjlighet att ställa frågor till Daniel. Frågorna som kom upp var av blandad karaktär:

  • Får du hot mot dig?
  • Vad kan vi som individer göra?
  • Kan man vara rasist utan att veta om det?
  • Kan familjemiljön påverka?

Fortsatt arbete: En studiecirkel

Vi kan aldrig sluta att värna vår demokrati och verka för att motarbeta rasismens spridning. Vi kommer att starta en studiecirkel för att fortsätta prata om ämnet. Cirkeln kommer att äga rum på Sjöängen i Askersund och startar vid minst tre deltagare. 

ANMÄL DIG TILL IBBE om du är intresserad och vill vara med: ibrahim.altamimi@sv.se eller 070-856 38 35.

EXPO

FRÅN EXPOS HEMSIDA
Expo är en religiöst och partipolitiskt obunden stiftelse. Vår vision är en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. 

Genom granskning, opinionsbildning, kunskapshöjning och research får vi fler att ta hotet från rasistiska grupper och idéer på allvar och stöttar de tjänstemän, organisationer och antirasister som utgör demokratins ryggrad så att de blir bättre på att bemöta hotet.

LÄS MER PÅ EXPO.SE