Tillbaka

Resumé av Hjärndagarna!

Den 17-18 januari var det Hjärndagar hos oss på SV Örebro län. Under två dagar kom föreläsare och inspiratörer för att prata om hjärnan, dess utmaningar, hur vi kan träna hjärnan och hjärnans fantastiska förmåga att återhämta sig.

Här följer en kort resumé för dig som missade Hjärndagarna…


SV Örebro län har ett rikt utbud av samverkande föreningar och goda kontakter. Vi har även förmånen att möta engagerade människor med erfarenheter och kunskap inom en rad olika områden. Under två dagar i mitten av januari var det dags för Hjärndagar innehållande fyra intressanta föreläsningar.

Hjärnans fantastiska förmåga

Susanne Johansson inledde dagarna med sitt uppskattade föredrag om hjärnan. Lokalen var fullsatt och under den dryga timmen fick åhörarna förklaring till varför vi agerar som vi gör utifrån hur hjärnan är uppbyggd.

Susanne delade även med sig av sin egna berättelse om hur hon som fyraåring opererades och behandlades för en tumör på hjärnstammen. Hon berättade att hon med hjälp av fysisk aktivitet och mental träning lyckats ta sig igenom grundskolan, gymnasiet och universitet, trots att hon först i vuxen ålder fick konstaterat att strålbehandlingen orsakat en förvärvad hjärnskada.

Susanne i Radio P4 Örebro

Dagen efter medverkade Susanne i Radio P4 Örebro med anledning av föreläsningen. Lyssna gärna på intervjun för att ta del av Susannes historia.

Mindfulness?

Vid lunchtid på torsdagen fick vi bekanta oss med mindfulness, dess metod och förhållningssätt. Föreläste gjorde Stefan Larsson, som arbetar vid Fellingsbro folkhögskola och Friskvårdskursen för personer med förvärvad hjärnskada.

– Tillsammans med Stefan fick vi även testa en kortare kroppsskanning. Responsen efteråt var mycket positiv från flera håll, berättar Maria Östby, verksamhetsutvecklare SV Örebro län.

Neurokognitiva sjukdomar

Torsdagen avslutades med föreläsning kring neurokognitiva sjukdomar och Sven Larsson från Föreningen Alzheimer Örebro berättade om vad som sker i hjärnan vid Alzheimer och demenssjukdomar.

Sven betonade omgivningen och de anhörigas värdefulla betydelse vid neurokognitiva sjukdomar. Han beskrev också utvecklingen om hur ökad kunskap, fysisk aktivitet och god kost har minskat andelen nya diagnostiserade.

Du och ditt minne

Hjärndagarna avslutades på fredagen då Birgitta Wallbom, cirkelledare och folkhälsoambassadör vid SV Örebro län, föreläste om minnet och delade med sig av olika minnestekniker.

Det var en koncentrerad grupp åhörare som testade olika övningar och sedan delade med sig av sina strategier. Hjärnan är sannerligen ett intressant organ och vi kommer att erbjuda fler tillfällen att lära oss mer om den.

Bokcirkel – Hjärnstark

Avslutningsvis tipsade Maria Östby om möjligheten att tillsammans med andra läsa och samtala om fysisk aktivitet och hjärnan, med stöd av boken Hjärnstark.

Vill du vara med?

Kontakta gärna Maria
maria.ostby@sv.se 
072-220 72 39.

Stort tack till dig som bidrog med kunskap och engagemang dessa dagar. Ni gjorde detta möjligt!

Tack till dig som kom och lyssnade. Hoppas att vi ses igen!


Har du ämnen som intresserar och är det något ni vill lära er mer om? Kontakta oss gärna och berätta!

Bildkälla: Pixabay.com