Utbildningsmodell i tre steg

Vi har kurserna för dig som söker asyl i Sverige. Du får lära dig att tala, skriva, och förstå det svenska språket och det svenska samhället. Läs mer om vad som ingår i varje steg och hur du gör för att anmäla dig. Utbildningsmodellen är framtagen genom vårt projekt Utveckling från dag ett. Är du intresserad av att veta mer? Se kontaktuppgifter nedan.

Steg 1: Grundläggande svenska

I steg ett får du grundläggande kunskap i det svenska språket och om det svenska samhället. Nivågradering för steg ett är följande:


A1 = Analfabeter.

A2 = Nybörjare, individen kan alla bokstäver men ingen svenska alls.


SYFTE OCH MÅL

Syftet är att ge deltagaren en första introduktion i det svenska språket för att individen ska lära sig svenska på ett enkelt och effektivt sätt.


Målet är att individen ska kunna läsa, skriva, förstå och prata svenska för att kunna förstå och göra sig förstådd.


FÖR ANALFABETER

För dig som är analfabet använder vi en anpassad pedagogik och vi arbetar i mindre grupper för att ge dig rätt förutsättningar.

Steg 2: Vardagssvenska

I steg två arbetar vi med språkfärdigheter som att tala, höra, läsa och skriva. Fokus ligger på muntlig kommunikation. Nivågradering för steg två är följande:


B1 = Individen kan läsa, skriva och förstå några lätta ord samt korta meningar

B2 = Individen kan läsa, skriva och förstå lätta texter.


SYFTE OCH MÅL

Syftet med steg två är att deltagaren ska fördjupa sig i svenska språket, till exempel genom att lära sig mer om grammatik samt läs- och hörförståelse. I studiecirkeln får du som deltagare öva muntlig kommunikation genom att samtala om vardagsnära händelser.


Målet under steg två är att individen ska kunna reflektera över svåra texter och fördjupa sig i grammatiken.

Steg 3: Fördjupning

I steg tre får du fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället. Studiecirkeln behandlar olika teman, bland annat ekonomi, arbetsmarknad, sociala koder och föreningsliv. Du får ta del av föreläsningar, göra studiebesök och diskutera aktuella ämnen för att fördjupa dina kunskaper om Sverige. Nivågradering för steg tre är följande:


C = Individen kan läsa, skriva och förstå medelsvåra texter samt kan kommunicera.

D = Individen kan läsa, skriva och förstå svåra texter samt kommunicera.


SYFTE OCH MÅL

Syftet med steg tre är att individen ska fördjupa sig i hur det svenska samhället är uppbyggt. Språket är en central del då deltagaren förväntas delta i samtal och diskussion kring de ämnen som ingår i studiecirkeln. 


Målet med steg tre är att individen får en fördjupad kunskap om det svenska samhället genom teoretiska och praktiska moment.

Mer om utbildningsmodellen

Här får du träffa utbildningsledarna Denana, Shahla och Ibrahim "Ibbe" som berättar om deras roller i projektet och de förklarar mer om de olika stegen i utbildningsmodellen.


Du får även möta Arash, som var deltagare i projektet med sedan blev cirkelledare för studiecirklarna.

Other languages

Arabic and Farsi.