VÅRT DEMOKRATIUPPDRAG

STATEN HAR GETT ALLA studieförbund och folkhögskolor ett demokratiuppdrag. Vår verksamhet ska stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för fler att påverka den egna situationen, höja bildningsnivån och ge fler möjlighet att ta del av och utöva kultur. 

DET ÄR DÄRFÖR VI FINNS!

DET ÄR VALÅR! Här får du ta del av några saker som vi gör för att bidra till att fler använder sin rätt att rösta. OM DU ÄR NYFIKEN på vad vi gör mer, så är du välkommen att dyka ner bland våra reportage från verksamheten

MITT VAL 2022

Mitt val, en studiecirkel om demokrati, politik och samhällsfrågor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. 

VARFÖR?
Vi har ett demokratiskt problem! Forskning har visat att valdeltagandet för personer med intellektuell funktionsnedsättning är lågt. Det beror på fler olika faktorer; dålig tillgänglighet, svårt språk och begränsad tillgång till lättläst information. 

  • Tillgänglighet i röstlokalerna.
  • Politikerna använder ett svårt språk.
  • Väldigt lite material finns som Lättläst.  

LÄS MER OM MITT VAL

SPF SOM OPINIONSBILDARE

SPF Seniorerna, är en av våra största medlemsorganisationer och vår samverkan går långt tillbaka. På 70-talet gick Studieförbundet Vuxenskolan och SPF samman när distrikts-, och lokalföreningar startades upp. Det blev en omstart för SPF och början på ett långt samarbete som fortgår än idag.

SPF SENIORERNAS FRÅGOR ÄR VIKTIGA FÖR OSS
SPF Seniorerna bevakar och opinionsbildar kring frågor som rör äldre. Prioriterade frågor är äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende och rätt att arbeta. Som SPF Seniorernas studieförbund är det också frågor som är viktiga för oss på SV.

SPF SENIORERNAS PENSIONSKRAV INFÖR VALET 2022

  • Det måste löna sig att ha arbetat
  • Pensionssystemet måste förstärkas för de som arbetat ihop sin pension. Vi vill se högre pensionsavsättningar som kommer både dagens och framtidens pensionärer till del.
  • Total översyn av pensionssystemet. Alla olika faktorer som påverkar måste ingå och kunna föranleda förändringar. Systemet behöver renoveras, inte raseras. Upphör att lappa-och-laga med åtgärder utanför systemet.
  • Ordentlig och ärlig politisk debatt


Pensionssystemet förtjänar
en ordentlig och ärlig politisk debatt. Partierna måste berätta vad de vill och vilka olika förslag de har, väljarna ska kunna utkräva ansvar.

AKTIVITETER INFÖR VALET