Tillbaka

Så blir vi yngre

Sveriges hembygdsförbund satsar på föryngring!

Så blir vi yngre är ett metodarbete för en öppen och levande hembygdsrörelse. För att kulturarvet ska hållas levande och föras vidare är kunskapsöverföringen mellan generationer grundläggande. Därför är det viktigt att hembygdsrörelsen blir mer generationsblandad och når nya målgrupper. Metodarbetet handlar om att vitalisera och modernisera våra arbetsmetoder och att hitta nya sätt att berätta om vad hembygdsrörelsens är och kan vara. Arbetet leds av Heimbygda, Jämtland Härjedalens hembygdsförbund och ansvarig är Kristina Ernehed.

Så blir vi yngre är ett föryngringsprojekt som inte handlar om ålder utan om oss själva som är aktiva inom rörelsen. Om de strukturer, attityder och kulturer som, oftast omedvetet, råder, och som på olika sätt stänger dörrarna till de där vi så gärna vill ha med. Det handlar om att lösningen ligger i att ändra på oss själva, för att göra plats för fler och för nya målgrupper så att fler känner delaktighet och vill vara med och engagera sig.

Projektet pågår mellan 2020-2022, under 2021 är den huvudsakliga verksamheten webbinarier som är öppna för alla föreningar som är medlemmar i Sveriges hembygdsförbund, samt genom att skapa ett rikstäckande nätverk för alla som är intresserade av och engagerade i frågor som på olika sätt rör detta.

I ”Så blir vi yngre” kommer vi bland annat att ta upp hur vi kan nå barn och unga, men framförallt kommer vi att jobba med hur vi kan förändra oss själva för att bli mer öppna och välkomnande. Hur vi kan lyfta fram allt vi har att erbjuda på sätt som gör att fler kan förstå och ta till sig det, och hur vi kan visa varför hembygdsrörelsen är högst relevant för samtiden. Målet för detta arbete är att vi ska bli en rörelse där alla generationer får plats, där vi lär av varandra och där kulturarvet förs vidare samtidigt som det utvecklas, växer och används.

Information och kontakt:

Kommande webbinarier: 16/3. Anmälan: https://www.hembygd.se/shf/page/137125

Följ sidan på Facebook för uppdateringar.

https://fb.me/sablirviyngre

Kontakt: kristina@heimbygda.se