Guldkorn ur spetsarkiven

Guldkorn ur spetsarkiven

Hantverk, Konst, design

KNYPPELKURSER I VADSTENA
Arrangerade av Föreningen Svenska Spetsar, Hemslöjden och Studieförbundet Vuxenskolan

GULDKORN UR SPETSARKIVEN
Kurstid: 25 juni – 6 juli, ca 76 lektionstimmar.
Syfte: Djupdykningen i arkiven ska leda till att den svenska mönsterskatten bevaras och utvecklas samt att förståelsen ökar för hantverket bakom. Äldre spetsar i arkiven ska kunna vara tillgängliga och bidra till att knypplingen som hantverk blir tillgänglig för fler människor.
Kursinnehåll: Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på hur en spets/ett mönster blivit till och vad som kan finnas i arkiven. Studiebesök, analys med provknyppling och upphovsmännens historia ingår. Hela kursen bygger på att du genomför ett självständigt arbete i efterforskning, analys m m. Du kommer att ha stöd i momenten med analys av spetsprover, följt av mönsterritning, hålstickning och knyppling. Du sammanställer ett material från kursen som diskuteras i gruppen. Utgångspunkt för kursens första två dagar är ett mönster och en spets. Vilken kommer att meddelas i antagningsbeskedet. Kurslitteratur: Litteratur som finns i FSS samlingar. Arkivmaterial från föreningens mönsterproduktion, från Spetsutskottets samling och från Östergötlands länsmuseum. Internet för historik kring de konstnärer vars skisser har använts i mönsterproduktionen. Behörighet: Godkänd fördjupningskurs I, II och III. Gärna kunskaper i metallknyppling.
Materialkostnader: Varierar men ca 500:- kan räknas som en genomsnittlig kostnad. Inkluderat i kursavgiften är kostnader för transporter och inträdesavgifter.
Kursavgift: 1 000:-

För mera information och anmälan, se www.svenskaspetsar.se, tel 0735-13 16 45.