Hälsa & välbefinnande

Qigong är en träningsform med enkla, långsamma rörelser som ger livskraft, balans och inre harmoni. Qigong sammanfattar en mängd stilar av träning som innehåller metoder för att ackumulera, cirkulera och arbeta med qi (chi). Qi är energin eller livskraften i kroppen, som i Indien kallas för Prana. Alla övningar använder en reglerad andning och sinnet för att guida denna kraft runt kroppen.

Ordet Qi (chi) i Qigong (Chi Kung) betyder luft på kinesiska, även livskraft, dynamisk energi och kosmisk andning. Gong betyder arbete kopplat till en disciplin eller för att uppnå ett speciellt resultat. Det kan också betyda att arbeta med energi under en tidsperiod, med regelbunden egen träning. Arbetet innefattar att lära sig kontrollera livskraftens rörelse invärtes genom att använda sinnet till att styra, balansera och höja den.

Precis som inom yogan finns det olika grenar och underkategorier med egna namn och unika stilar, en egen historia och rörelser kopplat till namnet/inriktningen. Den här kursen riktar sig till både nya och vana utövare och kan vara ett sätt att hitta ett större lugn inom sig själv, få en bättre kroppsmedvetenhet, rörlighet och balans.