Hantverk & konst

Kursinnehåll
På den här kursen får du lära dig att göra egna gjutformar i gips som du sedan använder att gjuta i eller som tryck- eller stödform. Genom din gjutform kan du nu göra t.ex. serviser, flera likadana skålar, vaser, lampor mm. mm. Kursen vänder sig till dig som arbetar med, eller har arbetat med lera - t.ex. min nybörjarkurs - och vill få en introduktion till att kunna göra dina egna gipsformar.


Kursupplägg
Gips är ett fantastiskt hjälpmaterial i arbetet med lera. Gipsets egenskap att suga vatten gör det ypperligt att användas till lergjutning och som knåd-/torkplattor.

Modellen eller kärnan gör du i gips, men du kan också använda loppisfynd, barnens leksaker och/eller föremål från naturen.
Kursen tar även upp hur du använder dina gipsformar, olika lergjutningstekniker och färgning av gjutleror. Givetvis kommer du också tillverka olika föremål a i lera av dina gipsformar.
Ta gärna med dig egna idéer och former som vad du vill arbeta med.
Material tillkommer i form av gips - 20:-/kg och lera som kostar 60:-/kg i våt vikt, priset inkluderar även färg och glasyr och betalas vid kursens slut direkt till kursledaren via Swish.


Förkunskaper
Kursen vänder sig till dig som arbetar med, eller har arbetat med lera.


Lokal: Kreativa Ateljén, Garvaregatan 10, Valdemarsvik.
Tel: 0738-288 336 - Pia J. Stengard
E-post: ateljen@piajstengard.com

Kursledare: Pia J. Stengard

Min konstnärliga bana började redan som 14-åring då jag lärde mig grunderna inom silversmide. Vid 17-års ålder fortsatte jag min resa mot silversmed då jag under ett år läste i USA. Väl hemma blev det fokus på det mjuka hantverket och jag tog min examen vid Textilhögskolan i Borås 1987. Några år senare gick jag min första, men inte sista, utbildning i keramik. Därefter kom ”livet” emellan och jag fick lägga mer och mer fokus på min grafiska formgivning som huvudsaklig inkomstkälla.

Önskan att arbeta med silver och lera släppte dock aldrig och 2014 återupptog jag silversmidet och inredde min första egna smedja.

Idag har jag en stor verkstad/ateljé i centrala Valdemarsvik, som förutom silververkstaden, också har plats för min keramikugn, lerverkstad och målarateljé!