Hantverk & konst


Kursinnehåll
På den här kursen får du lära dig grunderna inom keramik - att skapa med lera utan drejskiva. Vi kommer att kavla, ringla och tumma. Du kommer att lära dig hur leran ska bearbetas, hur man kan dekorera leran och hur man glaserar.

Kursupplägg
De här enkla - och roliga teknikerna räcker för att skapa allt från koppar och fat till skulpturer och konstverk.

Din inspiration till skapandeprocessen får du genom böcker, inspirationsbilder, naturen, dina kurskamrater och mig - Pia J. Stengard. Du arbetar helt utifrån din egen nivå och i din egen takt i ett lekfullt och kravlöst skapande. Vissa genomgångar kommer att vara gemensamma.

Mina keramikkurser består av blandade grupper där mer erfarna möter rena nybörjare. Kursen passar därför både dig som inte tidigare sysslat med keramik och dig som redan har erfarenhet.

Vi arbetar i leror och glasyrer som finns att köpa i verkstan. Litteratur finns i verkstaden att läsa under kurstid. Material tillkommer i form av lera som kostar 60:-/kg i våt vikt, priset inkluderar även glasyr och betalas vid kursens slut direkt till kursledaren via Swish.

Under kursen får du lära dig:
• lerans olika egenskaper
• kavling
• tummning
• ringling
• hur bränningen går till
• metoder för glasering


Förkunskaper
En kurs främst för nybörjare. Men eftersom en stor del av undervisningen är individuellt anpassad kan olika kunskapsnivåer samsas på samma kurs. Du får arbeta med moment som är anpassade till din kunskapsnivå och dina förutsättningar. Kursen kräver således inga förkunskaper.

Lokal: Kreativa Ateljén, Garvaregatan 10, Valdemarsvik.
Tel: 0738-288 336 - Pia J. Stengard, E-post: ateljen@piajstengard.com


Kursledare: Pia J. Stengard

Min konstnärliga bana började redan som 14-åring då jag lärde mig grunderna inom silversmide. Vid 17-års ålder fortsatte jag min resa mot silversmed då jag under ett år läste i USA. Väl hemma blev det fokus på det mjuka hantverket och jag tog min examen vid Textilhögskolan i Borås 1987. Några år senare gick jag min första, men inte sista, utbildning i keramik. Därefter kom ”livet” emellan och jag fick lägga mer och mer fokus på min grafiska formgivning som huvudsaklig inkomstkälla.

Önskan att arbeta med silver och lera släppte dock aldrig och 2014 återupptog jag silversmidet och inredde min första egna smedja.

Idag har jag en stor verkstad/ateljé i centrala Valdemarsvik, som förutom silververkstaden, också har plats för min keramikugn, lerverkstad och målarateljé!