Hantverk & konst

Skapa i täljsten och låt dig trollbindas av ett magiskt material! - Både för nybörjare och dig med vana.
Täljsten är ett material som har använts i årtusenden. Den är lätt att forma och tar snabbt åt sig värme. Bergarten är inte bara mjuk, utan också seg och sammanhängande. Den innehåller klorit och minst 50 % talk. Ju mer talk, desto mjukare sten. När man tar på en täljsten känns den litet oljig och egenskaperna i förhållande till värme gör att täljsten i gamla tider användes till gjutformar, strykjärn, bakplåtar och grytor mm.
För att forma stenen kan man tälja med ett redskap med vass egg, precis som namnet säger - täljsten, men man kan också hugga med en yxa, såga, hacka, slipa och borra.
Alla verktyg du behöver finns tillgängliga i ateljén och täljsten finns givetvis också. Du väljer en rå sten, tittar hur den ser ut, dess färg, form, konvexa och konkava ytor. Sedan är det bara att sätta igång.
I kursen ingår visst förbrukningsmaterial såsom handskar, kniv- och sågblad. Täljsten i olika färger kommer att finnas att köpa.

E-boken “Inspirationsbilder - Täljstensarbeten” skickas innan kursstart som pdf.

Olika boende alternativ finns både centralt och i närheten. För boende info kontakta kursansvarig via e-post: pia@edere.info eller mobil: 0738-288 336
Kursansvarig: Karl-Arne Johansson

Kursledare: Charlotta Franzén,
Konstnärlig bakgrund: Jag är född i en konstnärsfamilj här i Valdemarsvik på 50-talet. Mina föräldrars verk hänger på många väggar i Östergötland och då är de signerade ”Stenman”. Vi flyttade från Valdemarsvik på mitten av 60-talet, men nu har jag tillsammans med min make Bosse återvänt och vi stortrivs!
Jag har utbildat mig i ”Färg och Form” på Lunnevads folkhögskola, drivit ett antal kurser i måleri och illustration. Arbetat med illustration och design i egen firma samt på ett museum under många år. ”Hittade” skulptur i början av 2000-talet och blev helt förälskad i uttryckssättet – att få arbeta i tre dimensioner och hålla min ”bild” i händerna trollband mig.