Plats för Funktionsrätt (Funkis)

Vi välkomnar dig inom funktionsrättsområdet till vår verksamhet. Vi vill att du ska ha möjlighet att lära dig nytt, kunna förstå och påverka ditt liv. Vi vill att du ska få växa och utvecklas tillsammans med andra i en trygg miljö där alla är lika mycket värda. Vi vill möta dig på dina villkor. SV har lång erfarenhet av arbete inom funktionsnedsättning och vi gör vårt bästa för att du ska trivas. Vi har många glada och trevliga ledare som hjälper dig.

Vår verksamhet inom funktionsrättsområdet

Vi har studiecirklar inom skapande verksamhet, matlagning och hälsa, datorkunskap, dans, sång och musik, samt teater. Vi har samtalsgrupper och självhjälpsgrupper. Bok och filmcirklar. Aktivitetscirklar för personlig utveckling. Studiecirklar finns både dagtid och kvällstid. Vi kan komma ut till boenden och daglig verksamhet och andra platser, för att ha cirklar.

Vi vill gärna veta om du saknar någon aktivitet.


Vi har verksamhet för flera olika målgrupper och samarbetar med intresseföreningar och stödorganisationer:

  • Intellektuell funktionsnedsättning (FUB)
  • Demens (Demensföreningen)
  • Afasi (afasiföreningen)
  • Psykisk funktionsnedsättning (Balans)
  • Fibromyalgi (Fibromyalgiföreningen)
  • Parkinson (Parkinsonföreningen)
  • Autism, NPF (Attention)
  • Glaucom 
  • Sällsynta diagnoser


Vi har utbildning och cirklar för personal och anhöriga, bland annat tecken som stöd, läsombudsutbildning, självhjälpsgrupper och ämneskunskap.

Högläsning

Att njuta av litteratur är en glädjekälla både för den som läser och den som lyssnar.


En lässtund tillsammans skapar samvaro, stimulans och samtal.

Våra högläsningscirklar sätter guldkant på vardagen för de äldre och vi värnar särskilt de som har demens.

Mitt Val

Mitt Val är en studiecirkel i demokrati och är till för att personer med intellektuell funktionsnedsättning och eller psykisk ohälsa ska kunna delta i och förstå allmänna val och vad det är vi röstar om.


Bakgrund

Eftersom personer med funktionsnedsättning är så beroende av det offentligas myndighetsutövande, måste de också kunna få vara med och påverka detta. Stora ansträngningar har gjorts för att göra vallokaler tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Men för personer med intellektuell funktionsnedsättning räcker inte en ramp till trappan. Det räcker inte heller att erbjuda hjälp att förstå hur man röstar. För att valet ska bli tillgängligt måste alla få en möjlighet att förstå sig på vad det är man röstar om. Själva politiken måste göras begriplig och den politiska informationen måste vara förståelig och användbar.


Syfte

Målet är att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska våga säga vad de tycker och kunna göra välgrundade val för den egna vardagen och det egna livet genom att delta i valet.


Tillsammans ökar vi valdeltagandet!