Skymningen sänker sig över huset när dagen övergår i kväll. Det lyser hemtrevligt från fotogenlampan i köksfönstret. Ute är det ruggigt men inne i huset sprakar det i vedspisen som sprider värme och en doft av kokkaffe. I köket sitter några och småpratar medan de täljer, stickar och lagar kläder. Nu samlas alla kring traktens berättare, snart börjar berättelserna ge skuggorna liv.
Under 2023 arbetar Prisma Västra Götaland med temat Kraft och energi. Vi vill belysa hur vårt samhälle förändrats i takt med att nya kraftkällor använts och utvecklats. Som en del i detta vill vi också visa hur livet kunde te sig innan vi hade elektricitet i våra hem.
Under november vill vi tillsammans med er som hembygds- och kulturarvsföreningar bjuda in besökare att uppleva en kväll utan elektricitet på platser runt om i regionen. Det kan vara berättelser i skenet av stearinljus, braskväll eller visor i töstmörkret.
Vill er förening vara med? Kanske har ni planerat en aktivitet som passar in i temat?
Vi samlar anmälda arrangemang under rubriken Innan elektriciteten kom till byn och marknadsför i Prismas kanaler – på hemsidor, sociala medier och inom Prismanätverket. Genom att delta når ni ut till en större och bredare målgrupp som gör att fler besökare kan upptäcka era aktiviteter.
Här kan ni anmäla er aktivitet: https://forms.office.com/e/vZa29kDG4H Anmäl senast 1 oktober
Vi bjuder in till digital inspirationsträff Onsdag 6 sep kl 18.00-20.15
Vi presenterar idéer för varandra och bollar tankar kring genomförande. Under kvällen får ni som förening idéer och inspiration till aktiviteter. Vi berättar om konceptet och hur vi kommer arbeta med marknadsföring av aktiviteterna. Har ni en idé som inte är färdig – ta med den till träffen så tittar vi på den tillsammans.
Vi som leder träffen är Marika Russberg – Bohusläns hembygdsförbund/Bohusläns museum, Jessica Bergström – Förvaltningen för kulturutveckling och Ebba Jacobsson, Studieförbundet Vuxenskolan.
Anmälan senast 31 aug här eller via telefon 0522-65 33 33
Prisma Västra Götaland består av: Förvaltningen för kulturutveckling, Innovatum Science Center, de kulturhistoriska museerna i Borås, Göteborgs stadsmuseum, Bohusläns hembygdsförbund, Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund, Göteborgs hembygdsförbund, Västergötlands hembygdsförbund, Landsarkivet/Riksarkivet, Maritimt i Väst, NAV – Industri och arbetslivsmuseer i Väs, Bohusläns Museum, Västergötlands Museum och Studieförbundet Vuxenskolan