Tillbaka

Föreläsning Historien om Sveriges historia 28/2 med Ingemar Siby

Hur skapades Sveriges historia? Vi har alla fått lära oss att det svenska kungdömet uppstod runt nuvarande G:a Uppsala. Därifrån expanderade Sveafolket och besegrade Götarna någon gång i förkristen tid. På så sätt skapades Sverige. Kristnandeprocessen i Sverige, ja det började ju i med Ansgars mission på Björkö i Mälaren, i Sveriges första stad.

Den Historieskrivningen har ifrågasats alltsedan den skapades på 1600-talet. För snart 40 år sedan blev kritiken allmänt känd genom SVT-producenten Dag Stålsjös dokumentär, Svearikets vagga – en historia i gungning.  TV-serien utsattes för mördande kritik, men sedan dess har forskningen gått framåt: Vetenskapen har till stora delar verifierat Stålsjös kritik och nu kommer fram mer historiska tolkningar, till den gamla ensidiga historieskrivningen som funnits i Sverige.

Fakta. Föreläsare Ingemar Siby är akademiker, boende i Moholm N, Skaraborg. Fritidshistoriker och aktiv i den västsvenska historieföreningen – Historieforum Västra Götaland. Har under 40 år på fritid studerat Sveriges tidiga historia, från Folkvandringstid till Kalmarunionen.

Föredraget går igenom hur den gamla berättelsen om Sverige kom till och varför. Argumenten granskas, och en ny berättelse skissas med dess argument.

Dag: Torsdag 28 Februari 2019

Tid:  kl. 18:30

Plats: Studieförbundet Vuxenskolan Druveforsvägen 8 Borås 

Inträde, 50 kr och fika ingår

Välkommen med anmälan till Vuxenskolan
Växel: 0771-50 20 20 mån-tor 8-16 fre 8-13
E-post: sjuharad@sv.se