Historia & Konsthistoria

Hur skapades Sveriges historia? Vi har alla fått lära oss att det svenska kungdömet uppstod runt nuvarande G:a Uppsala. Därifrån expanderade Sveafolket och besegrade Götarna någon gång i förkristen tid. På så sätt skapades Sverige. Kristnandeprocessen i Sverige, ja det började ju i med Ansgars mission på Björkö i Mälaren, i Sveriges första stad. 

Den Historieskrivningen har ifrågasats alltsedan den skapades på 1600-talet. För snart 40 år sedan blev kritiken allmänt känd genom SVT-producenten Dag Stålsjös dokumentär, Svearikets vagga – en historia i gungning. TV-serien utsattes för mördande kritik, men sedan dess har forskningen gått framåt: Vetenskapen har till stora delar verifierat Stålsjös kritik och nu kommer fram mer historiska tolkningar, till den gamla ensidiga historieskrivningen som funnits i Sverige. Föredraget går igenom hur den gamla berättelsen om Sverige kom till och varför. Argumenten granskas, och en ny berättelse skissas med dess argument.


Fakta. Ingemar Siby är akademiker, boende i Moholm N, Skaraborg. Fritidshistoriker och aktiv i den västsvenska historieföreningen – Historieforum Västra Götaland. Har under 40 år på fritid studerat Sveriges tidiga historia, från Folkvandringstid till Kalmarunionen.


 


Dag: Torsdag 28 Februari 2019


Tid:  18:30


Plats: Vuxenskolan Borås


Inträde, 50 kr och fika ingår


 


Anmälan till Vuxenskolan


Växel: 0771-50 20 20 mån-tor 8-16 fre 8-13
E-post: sjuharad@sv.se