Hälsa & välbefinnande, Musik, teater, Funktionsnedsättning

SKUGGSYSKON

Välkommen till en hyllad föreställning om en viktig anhöriggrupp – att vara syskon till någon som har en funktionsvariation.
Efter föreställningen följer ett samtal med Östra Teaterns ensemble.

Två män och en kvinna möts i terapi. De är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsvariation. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna…

FRI ENTRÉ. Anmälan krävs ej. OBS! Begränsat antal platser.

Skuggsyskon ingår i Bräcke Diakonis projekt Vuxensyskon, finansierat av Arvsfonden och i samarbete med FUB, Autism & Aspergerförbundet, RBU, Studieförbundet Vuxenskolan och Nka.
Just denna föreställning i Borås anordnas i samverkan mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Anhörigstödet i Borås Stad.

Manus: Gunilla Boëthius/Henrik Holmer
Regi: Stephen Rappaport
Östra Teaterns ensemble: Maria Lindström, Petter Billengren, Joakim Sikberg
Producent: Ulrika Ragnar Borell

_________________________________________________________________________________________________________________________


Här kan man lyssna till ett radioreportage om pjäsen Skuggsyskon från Studio Ett, Sveriges Radio:
Skuggsyskon

Artikel från Svenska Dagbladet:
I skuggan av syskon med diagnos

Publikreaktioner efter premiären:
”Det är djup berörd men samtidigt entusiastisk som jag lämnar premiären av Östra Teaterns uppsättning av Skuggsyskon. Entusiastisk inför konstens unika förmåga att blixtbelysa och lyfta fram djup problematik som göms undan i en tillsynes marginell social företeelse; djupt berörd av synliggörandet av en smärta som så lätt frodas i familjehemlighetens slutna rum. Skådespelarna i föreställningen anförtror oss det unika privilegiet att uppleva undanträngda och känsloladdade minnesbilder från stormiga episoder ur tre skilda livsöden. Var och en växte de upp med ett syskon, stämplat av omgivningen som annorlunda än andra. Självförebråelser och återhållen aggregation visar sig ha präglat huvudrollernas liv – kanske mer än de själva tidigare har velat inse. Rollgestalternas livsdilemman hänger i luften vid föreställningens slut. Inte ett öga torrt”

”Dessa skådespelare är fantastiska: Maria Lindström, Petter Billengren och Joakim Sikberg! Med blixtsnabba rollbyten, ett mycket stort känsloregister och ett brinnande engagemang tar de publiken med till igenkänning, bekräftelse och nya insikter.”

"Skuggsyskon är vansinnigt bra, otroligt gripande och jätteviktig"

”En fantastisk föreställning! Sällan jag lämnar en teater så berörd”

”Berikande, insiktsfullt och välspelat”

"Gripande, berörande och viktigt"

"Sån känsla hos skådespelarna och hur Stephen har manglat och bearbetat dem. Modigt arbete de gör!"

”Mycket givande och berörande. Fantastiskt!”

"Engagerande och så nyttigt. Därtill så välspelat"

"Tack för en viktig, bra och omskakande pjäs!