Trädgård, hus och hem


Varmt välkommen till en lunchföreläsning om hur trädgårdssamarbeten mellan länder kan gå till

Du har kanske hört talas om den klassiska engelska trädgårdskalendern The Yellow Book? Visste du att det finns en västsvensk variant? Det gör det!

Så här beskriver Agneta och Karin från Trädgårdsresan hur det hela startade:

Föreningen Trädgårdsresan fick i uppdrag av Västra Götalandsregionen att skapa en trädgårdskalender likt den engelska "Yellow Book" som National Garden Scheme (NGS) ligger bakom. Detta var starten till Trädgårdsresan och vi sattes i kontakt med NGS i den nordöstra regionen Northumberland and Tyne and Wear. Tidigt i samarbetet anlade vi en Klassisk Engelsk Trädgård i Jonsereds Trädgårdar, utanför Göteborg. Trädgården är designad av den meriterade trädgårdsdesignern Susie White och går att besöka året runt. Därefter skulle en Västsvensk trädgård exporteras till Newcastle. Inte lika enkelt som importen av den engelska trädgården minst sagt.


Hör Agneta och Karin berätta om arbetet bakom att designa en västsvensk trädgård – vad är det?! Historien fortsätter med resan med färja till Newcastle i Brexittider, med svenska kulturarvsväxter i bagaget och dess växtpass. De internationella samarbetena fortsätter och frön är sådda i Lettland och Litauen med sin trädgårdskalender Garden Pearls – blir det kanske ett trädgårdsutbyte här med?

Så medan du avnjuter din lunch framför skärmen så får du en inblick i hur trädgårdssamarbeten går till och frodas.

Föreläsningen sker via zoom och länk skickas ut till alla anmälda. Du kan vara med via dator, padda eller mobil.

Vi önskar dig en angenäm stund framför skärmen!