Föreläsningar

Berättelsen om en grekisk kvinna och hennes livsverk
Vi får följa Maria Korogiánnou på hennes resa genom livet och hennes kamp för familjen under större delen av 1900-talet i Grekland. Föredraget behandlar också om grekisk kvinnohistoria i allmänhet samt lite allmän grekisk modern historia.
Vi följer Maria från unga år till idag, hennes strävan för sin familj och uppehälle. En resa till grekiska bergstrakter, till Levadia – en typisk småstad – till en kvinnas arbete och vardag, drömmar, glädje och sorger… en kultur så olik – men ändå så lik vår svenska.

Före, efter eller i pausen finns svärmoderns vävnader, mattor, kelimer, dukar, broderier, spetsar, textilier ur en traditionell grekisk hemgift att beskåda.

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 2 timmar
Kostnad: 1.100 kr + körersättning från Simrishamn och fika

Tar resan mer än 2,5 timme från Simrishamn kostar föreläsningen 1500 kr plus körersättning och fika.

Att hantera våld i nära relationer -  en föreläsning för yrkesverksam personal

Helenas vägval föreläser om våld i nära relationer och tar upp följande frågor som #Vad är våld? #Kan vi bli bättre på att upptäcka våld #Vilka varningstecken finns? #Vad kan  vi hjälpa till med? # Vad innebär det att vara våldsutsatt.

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 90 minuter med utrymme för frågor
Kostnad: 8.950 kr

 

 

Min väg ur en destruktiv relation

Helenas vägval föreläser om sina erfarenheter av att leva i en destruktiv relation. Hur Helena tog sig ur relationen, livet efter uppbrottet och hennes inre styrka har hjälpt henne att gå vidare. Helenas egna uttryck ” Här står jag idag, full av styrka och energi”

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 60-90 minuter med utrymme för frågor
Kostnad: 8.950 kr 

 

Våga Orka

Livets innehåll är så oerhört skiftande vi möts av nya utmaningar, vägskäl, sorg och förändringar som vi ställs inför att kunna hantera i vår vardag. Men hur kan vi möta den kommande förändringsprocessen när livet smärtar utan att vi drunknar i den mörka vågen helt och hållet. Föreläsningen ger dig tips på verktyg att inhämta kraft, ork och ljus mitt i den storm som översköljer när man drabbas av någon form av kaos och kris. Hur kan vi våga orka leva vidare och lära oss att surfa runt på vågen utan att drunkna i den i form av känslor som oro, ilska, ångest, sorg och smärta. Hur kan vi möta våra tuffa utmaningar utan att förlora oss själva och vår riktning i livet.

Sofie delger sina erfarenheter om hur det är att växa upp som skilsmässobarn med en missbrukande förälder. Förlust och sorgeprocessen efter att ha mist båda sina föräldrar och flera viktiga personer i hennes liv samt hur det är att leva med en kronisk sjukdom. 

Plats: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Skurup, Svedala och Vellinge
Antal träffar: 60 minuter
Kostnad:

6.500 kr + körersättning från Trelleborg

 

Dans som motion

Ingrid föreläser om på vilket sätt dans är motion, vad exakt vi vinner på att dansa och hur det kan hjälpa pensionärer, sjuka och äldre. Ingrid besvarar frågorna vad är dans? Hur gör man? Är dans viktigt? En föreläsning med några praktiska inslag. 

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 60 minuter
Kostnad: 1.100 kr + körersättning från Simrishamn och fika

 

Tar resan mer än 2,5 timme från Simrishamn kostar föreläsningen 1500 kr plus körersättning och fika 

Att sova gott är en skön konst

Varmt välkommen till en spännande föreläsning där vi går igenom sovandets fysiologi, psykologi och sovmiljö. Maria Schäfer, leg fysioterapeut och sömnkonsult, har under många år arbetat med och fördjupat sig i ämnet sömn.

Mer kunskap om din egen sömn ger dig bättre kontroll över den. Vad händer när du sover och vad händer när du inte sover? Varför kan hälsa och vikt påverkas? Hur betydelsefull är din sovmiljö? Förändras sömnen genom hela livet? Det kommer alltid att finnas faktorer du inte kan göra något åt, men det är mycket mer än du tror kring din sömn, som du själv avgör…

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 60 minuter
Kostnad: 3.400 kr + körersättning från Malmö

 

Hur kan vi hantera en sorgeprocess?

Att uppleva sorg i sitt liv är dessvärre ofrånkomligt. Någon som vi håller av och älskar försvinner från våra liv. Det enda vi kan vara säkra på här i livet är att vi ska dö och ändå är samtalet om döden nästintill obefintligt och lite tabubelagt i dagens samhälle. Vi har ofta svårt för att prata om det som smärtar så även sorgen inför och efter ett dödsfall som vi alla kommer att uppleva någon gång.

Sofie Gerdtsson tar upp frågor som vad innebär egentligen sorg? Hur hanterar vi en sorgeprocess? Hur bemöter man någon som sörjer? Hur går man vidare i livet när man förlorat en älskad människa? Hur länge pågår en sorg, finns det en sluttid? Kan man någonsin bli glad och känna glädje på riktigt igen? Blir man någonsin hel? Kan döden till och med upplevas som fridfull och skön, som en vän eller värsta fruktan?

Detta är en föreläsning där du kommer att få med dig verktyg för att på egen hand ta dig vidare i din sorgeprocess. Sofie delger sina erfarenheter som hur det är att växa upp som skilsmässobarn med en missbrukande förälder, förlusten och sorgeprocessen av att båda sina föräldrar och flera viktiga personer i hennes liv och hur det är att leva med en kronisk sjukdom. 

Plats: Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Ystad, Skurup, Svedala och Vellinge
Antal träffar: 60 minuter
Kostnad: 5.400 kr + körersättning från Trelleborg

 

Föreläsning med bildspel

Christer Rasmusson föreläser med bildspel från olika resor runt om i Europa, Mexico och New York. Christer pratar om olika kulturer, mat byggnader och andra upplevelser under sina resor.

 

Plats: Tomelilla, Ystad, Skurup och södra Kristianstad
Antal träffar: 60 minuter
Kostnad: 600 kr + körersättning från Onslunda

 

Hundens betydelse i vardagen

Jessica Svensson, Social tjänstehundsförare föreläser om hundens positiva effekter för människors mående och dess betydelse i vardagen. Hur hunden kan vara ett stöd i olika sammanhang och hur du kan arbeta med dina egna utvecklingsområden med hunden som en resurs. Jessica tar även upp vilka förutsättningar som krävs för att leva tillsammans med en hund, val av hund och hur du kan aktivera dig och hunden tillsammans för en ökad livskvalitet i vardagen. Under föreläsningen finns även Pyrenéerhunden Hicko, social tjänstehund med på plats, där dom som vill får tillfälle att vara nära hunden och känna upplevelsen av ett lugn genom att klappa den vita mjuka pälsen.

Tid: 45 minuter

Var: Hela Skåne

Kostnad: 3800 kr plus körersättning från Skurup

 

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 45 minuter
Kostnad: 3.800 kr + körersättning från Skurup

 

Att arbeta med hund som en resurs

Jessica Svensson, Social tjänstehundsförare delar med sig av sin arbetsvardag och hur det är att arbeta som social tjänstehundsförare. Jessica har en bred erfarenhet av arbetet med olika målgrupper.

Vad innebär yrket? Vad är hunden och  hundförarens uppgift i mötet med tredje person? Vilken typ av hund är lämplig för yrket? Vad ska hunden kunna? Vad är viktigt att tänka på i mötet med tredje person? Vad innebär hundens välfärd? Kan jag bränna ut min hund? Vad innebär det att ta in en hund i verksamheten? Hur kan arbetsplatsen säkerställas? Hur ska arbetsplatsen hantera eventuell hundrädsla och allergier?

Och mycket mer… Detta är en föreläsning där du får med dig en inblick och verktyg för hur det är att arbeta som social tjänstehundsförare samt vad det innebär för verksamheten som väljer att arbeta med hund som en resurs. Under föreläsningen finns även Pyrenéerhunden Hicko, social tjänstehund med på plats, där dom som vill får tillfälle att vara nära hunden och känna upplevelsen av ett lugn genom att klappa den vita mjuka pälsen.

Plats: Hela Skåne
Antal träffar: 60 minuter
Kostnad: 5.400 kr + körersättning från Skurup