Hantverk & konst, Hälsa & välbefinnande

Detta är kursen som kopplar ihop naturen, konsten och sinnet. Med akvarellfärgerna och skissboken som verktyg närmar vi oss omgivningen med närvaro och uppmärksamhet.

När du tar dig tid att sitta ner i naturen för att skapa, händer något fantastiskt. Världen och ditt sinne slutar snurra och du börjar ta in din omgivning med närvaro och uppmärksamhet. Motivet du valt, kanske ett löv, en insekt eller en vy, öppnar sina hemligheter för dig när du försöker återge dem i din naturdagbok. Oavsett hur slutresultatet blir, så kommer du att ha lärt känna ditt motiv på ett helt nytt sätt.

På den här kursen målar vi med akvarellfärger i det fria. Materialet vi använder är akvarellfärger, vatten, penslar och pennor. Vi använder en skissbok istället för lösa pappersark, vi skapar en naturdagbok. En naturdagbok är en skissbok där du tecknar, målar och tar anteckningar, med det du ser omkring dig som utgångspunkt.

Din naturdagbok kan fungera som en minnesbank, ett konstnärligt projekt, ett pedagogiskt verktyg, en övning i närvaro eller ett berättande. Gemensamt för alla ingångar är ambitionen att skildra motivet så som du ser det, och att upplevelsen är viktigare än slutresultatet.

Innehåll
På kursen får du tips på vad du ska tänka på när du tecknar och målar ute i fält. Vi går igenom enkel färglära, hur man använder akvarellfärger och knep för att teckna av ditt motiv. Framförallt blir det en kurs då du kan fördjupa dig i ditt skapande, uppleva naturen på ett nytt sätt, och vara tillsammans med människor med liknande intressen.

Förkunskaper
Kursen passar alla som vill fördjupa sin observationsförmåga och utveckla sina färdigheter i teckning och måleri, oavsett förkunskaper. Även du som inte har målat så mycket innan är välkommen. Ålder från 16 år och uppåt. Barn från 11 till 15 år är välkomna i vuxnas sällskap.

Ledaren
Kleo Bartilsson är konstnär, naturillustratör och naturbokskapare. Hon arbetar med naturillustration och gör gärna även bilder till barnböcker, korsord, tidskrifter och affischer till kulturevenemang med mera. Hon har tidigare erfarenhet av att hålla uppskattade kurser i naturdagbok på Skurups Folkhögskola.

Kursen kommer att äga rum utomhus, i naturreservatet Munkarps fälad utanför Höör. Ledaren delar med sig av tips och inspiration kring vad som kan vara roligt att inkludera på sidorna tillsammans med dina skisser och målningar.

Trivs du i naturen och vill fördjupa den kontakten? Vill du utveckla dina färdigheter i måleri och teckning, och öva upp din perceptionsförmåga? Kom med på en upptäcktsfärd i snäckskalets vindlingar, gräsets mjuka vippor och de vidsträckta vyerna. Stäm träff med naturen!

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 8 anmälda deltagare. Sista anmälningsdag 25 juni. För att spara på vår miljö skickar vi kallelser via e-post. Håll koll på er skräppost, för kallelsen/fakturan kan hamna där.

Kursmaterial
Information om vilket konstnärsmaterial som behövs till kursen kommer i separat mail.

För mer information kontakta oss
e-post till SV Skåneland