Bygdeband

Bygdeband

Historia & Konsthistoria

Välkommen till en utbildningsdag i Bygdeband! Vi vänder oss till de föreningar som vill digitalisera sitt material och göra det tillgängligt för alla som är intresserade av hembygdens historia och de personer som levt där. Med över en miljon platser, personer, bilder och dokument är Bygdeband Sveriges enda rikstäckande webbplats för lokalhistoria, och innehållet växer för varje dag. Bygdeband ägs av Sveriges hembygdsförbund, vilket gör att många föreningar känner trygghet i att digitalisera sitt material här.

Även du som kommer från en förening som ännu inte tecknat avtal är mycket välkommen. Detta är alltså ett bra tillfälle för er att få testa Bygdeband. Har du gått kursen tidigare friskar du upp dina kunskaper och kommer vidare genom att få personlig handledning och arbeta med de delar du är osäker på. Webbplatsen utvecklas och du med den!

Du arbetar i egen dator med föreningens eget inskannade material i skarpt läge och får därmed resultat direkt. Materialet har föreningen lagrat i sin dator eller på ett USB-minne som du tar med dig. Om du tar med egen dator måste den kunna kopplas till ett trådlöst nätverk. Om du inte har egen dator kan du hyra en av oss. Läsplatta rekommenderas inte som enda arbetsredskap på kursen.

Du kommer att lära dig att:
• registrera och ändra platser
• lägga in skannade dokument och bilder
• namnge bilder för att de skall bli sökbara
• registrera personer
• koppla alla uppgifter

Max 2 personer per förening. I mån av plats kan fler personer från en förening delta mot extra avgift.
Priset per förening är 1 875 kr oavsett om man anmäler 1 eller 2 personer.
Resa och logi för kursledarna tillkommer och slås ut på deltagande föreningar.
Vi rekommenderar att 2 personer per förening deltar så man kan stötta varandra i det fortsatta arbetet. (Extra deltagare pris per person 950 kr). Hyra av dator 100 kr.
Vid din anmälan vill vi även ha reda på om du vill hyra en dator av oss och om du redan är inmatare eller ny användare.

Anmäl dig senast den 6 oktober till:
Back Lena Holm 070 - 282 10 20
E-post: backlena@slaktforskarhuset.se