Dans

En dansuppvisning med folkdanser från Greklands alla hörn, klädda i folkdräkterna från samma områden. Ingrid som är gruppens dansledare berättar om platserna, dräkterna och danserna.
Dansgruppen ”Grekisk dans för tanter” består av elva svenska kvinnor i åldrarna 58-78 år och har funnits sedan 11 år tillbaka på Österlen. De dansar genuin folkdans från byar runt om i Grekland. Idag kan gruppen närmare 150 olika danser.
De bär egna färgstarka och vackra grekiska folkdräkter när de uppträder. Dräkterna är huvudsakligen skapade och sydda av föreningens ordförande Ingrid Brink som levt mer än 30 år i Grekland och som, så långt det varit möjligt, försökt att återskapa äkta grekiska folkdräkter från tio olika områden i Grekland. Alla deltagare i dansgruppen har bidragit på olika sätt till processen. De har återanvänt och lyft fram den fantastiska och gedigna skatt av kvinnlig skaparkraft som gömmer sig i andrahandshandeln idag. ”Det faktum att vi är äldre kvinnor som på detta sätt skapat oss en ny karriär som dansare (om än inte på heltid) visar att livet inte slutar vid 60 utan att man ända upp i hög ålder kan skapa sig och planera en framtid. Vi vill varken se ut eller verka yngre än vår ålder. Vi är stolta över hur vi är och vad vi erfarit och kan. Vi duger alldeles utmärkt att visa upp och bli beundrade!” säger Ingrid Brink.