Gitarrkurs för nybörjare

Gitarrkurs för nybörjare

Musik, teater

Denna kurs vänder sig främst till nybörjare, men även till er som redan kan lite grundläggande gitarrspel, men som skulle vilja ha lite mer kött på benen. Vi går igenom grundläggande musikteori (som enklare notläsning, tonarter och kvintcirkeln), ett antal ackord (inkl. inverterade ackord, powerackord, barréackord och enklare färgade ackord), en ny poplåt varje vecka, några teknikövningar och ett antal skalor som ligger till grund för improvisationsövningar. Tillgång till internet krävs. Se mer om detta under punkten "Bra att veta".

Kursens mål och innehåll: I slutet av kursen så har du grundläggande kunskap om musikteori, du kan flera användbara ackord, du kan kompa till ett antal poplåtar av varierande svårighetsgrad och du kan göra enklare improvisationer i några tonarter.

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs

Bra att veta: Tillgång till Facebook är en fördel, då jag kommer att skapa en FB-grupp. Där kommer jag att lägga upp en mängd filer med ackord, skalor och låtar, samt även länkar till de låtar som vi övar till och länkar till sidor med musikteori. För er som vill, kan jag istället skicka filer och länkar via e-post. Ta med egen gitarr. Det spelar ingen roll vilken typ, utan det går bra med nylon - eller stålsträngad, samt elgitarr (ta då med förstärkare). Införskaffa även en s.k. capodaster (även bl.a. kallad barréklämma eller capotasto). Viktigt att tänka på att det är olika typer av capodaster beroende på vilken typ av gitarr man använder.
Kurslitteratur: Ingen kurslitteratur behöver införskaffas. Allt undervisningsmateriel delas ut vid de aktuella kurstillfällena och läggs upp på internet i form av filer och länkar.

Ledaren, Håkan Lindgren, har spelat gitarr i flera år och läst universitetskurser i bruksgitarr och praktisk harmonilära vid Linnéuniversitetet, samt allmän musiklära vid Uppsala Universitet