Djur, natur & miljö

Mat och miljö

Innehåll och mål med kursen
Målet med kursen är att vi skall lära oss hur man väljer mat som är bra både för vår hälsa och vår miljö.

Vi kommer att arbeta på följande sätt.
1. Vad behöver vi för mat för att må bra? Vilka sjukdomar kan vi förebygga med god mat? En kort presentation av vilka råd som finns.
Hur hittar man sin egen modell? SMART mat . Vad betyder det?

2. Hur kan vi äta mer miljövänligt? Vad är bäst, är kravmärkta bananer bättre än skånska äpplen? Måste alla bli vegetarianer i framtiden? Det finns kanske stora möjligheter att påverka utan att göra stora ändringar i sina inköp.

3. Världens mat! Var äter man bäst? Går det att plocka det bästa från olika håll och kanter? Vad är det som kallas blå fläckar på kartan? Områden där många blir ovanligt gamla och friska trots hög ålder beror inte bara på maten men har en del intressanta likheter.

4. I vår är det EU-val. Mat och miljö kommer säkert att diskuteras.
Vi kanske kan ge kandidaterna några frågor och förslag. En sammanfattning av våra synpunkter kan bli resultatet.

Vi träffas 4 ggr, varannan vecka

Cirkelledare: Marie Hultqvist har lång erfarenhet som lärare i naturkunskap på gymnasiets yrkesprogram. Hon har också arbetat med kostrådgivning inom sjukvården.