Historia & Konsthistoria, Musik, teater

Välkommen till Baltaks församlingshem!
Lyssna till ETNO-gruppen vilka framför musik av
militär musikern och kompositören Gustaf Blidström* från Lubbagården i Madängs by.
Bildvisning bjuds: gamla foton visas av deltagarna i studiecirkeln Baltaks historia under kvällen.

Ingen förbokning.

Varmt välkommen!
Arr: SV Skaraborg och Svenska Kyrkan i Tidaholm

*Gustaf Blidström, regementsmusiker från Baltak.
Gustaf Blidström tog värvning 1697 som oboist, eller skallmejblåsare. Han bodde i militiebostället Lubbagården i Madängs by. Lubbagården tillhörde Vartofta kompani i Skarborgs Infanteriregemente. Han deltog i slaget vid Poltava 1709 där han, tillsammans med många tusen svenskar, blev tillfångatagna av ryssarna. För att de inte skulle kunna rymma förflyttades krigsfångarna till avlägsna platser i Ryssland. Blidström och ca 1200 andra hamnade i staden Tobolsk i Sibirien. De blev kvar där ända till 1721 då det äntligen blev fred mellan Sverige och Ryssland. Det tog dem ett år att gå de ca 300 milen tillbaka till Sverige.
Under fångenskapen skrev Blidström ner många musiktycken, framför allt marscher, i en notbok. Han komponerade också musik. Notboken, med 100-tals musikstycken, fick han med sig hem och den finns nu på Stifts & Landsbiblioteket i Skara. När kännedom om Blidströms notbok spred sig har det blivit ett stort intresse för den. Orkestrar och musiker från både Ryssland och Sverige har spelat in, och givit ut, Blidströms musik.

Studiecirkeln ”Baltaks sockens historia” har nyligen gett ut sin hembygdsbok och förutom alla de foton som där visas finns mängder kvar. Dessa sorteras nu och kommer troligen att dokumenteras i en "fotobok".