Samhälle

Martin Adlers unika utställning ”Där krigen dragit fram”
Pågår mellan 17/2 och 1/3

Fotografen och reportern Martin Adler arbetade i ett trettiotal länder som journalist, fotograf och filmare. Under ett uppdrag i Mogadishu i Somalia, 2006 sköts han i ryggen av en okänd gärningsman. Martin Adler avled av sina skador. Han blev 47 år.
Arbetet med att skildra krigens fruktansvärda konsekvenser och att berätta om platser och situationer med krig och oroshärdar runt om i vår värld går ändå vidare. Martin Adlers utställning, med temat ”Där krigen dragit fram”, är kanske än mer aktuell nu i dessa dagar, än när bilderna togs för ett antal år sedan.
För sitt arbete belönades Martin Adler både i Sverige och utomlands, med många utmärkelser i press- och TV-sammanhang. Bland annat har han fått utmärkelser i Årets bild, New Yorks TV-festival och Amnesty Internationals internationella mediepris i London. Hans intresse för omvärlden var starkt, särskilt för Afrika och Afrikas Horn. Född av en brittisk mor och svensk far, var England hans andra bas.
När Föreningen Headway Africa och Studieförbundet Vuxenskolan nu ånyo visar Martin Adlers unika, och tänkvärda, bilder sker det med avsikten att bidra till en diskussion och debatt om orsaker och effekter av krig och andra våldshandlingar men också för en ökad respekt för olikheter, människors olika behov och livsvillkor och för en ökad framtidstro.