Djur, natur & miljö

Grundkurs i körning med häst, Hjo den 9-12 juli.

Lär dig grunderna i brukskörning med häst. Både hobbykuskar och nybörjare välkomnas. Du behöver med andra ord inte ha några förkunskaper, men du bör ha ett stort intresse för häst samt vilja och fysik att vistas ute i olika förekommande landsbygdsmiljöer.

Kursen äger rum på Lilla Munkebo, en liten gård utanför Hjo, och hästarna som kommer att användas är av rasen nordsvensk brukshäst. Med andra ord är det ingen kurs där du har möjlighet att ta med egen häst utan fokus ligger på din utveckling som kusk. Individuella utbildningspass kommer att kompletteras med gruppundervisning. Boende och måltider ingår ej i kurskostnaden, men det finns möjlighet att lägga till detta. Se nedan. Kursen genomförs i samarbete mellan Naturnära Hästkraft, föreningen Sveriges hästkörare Skaraborg samt Studieförbundet Vuxenskolan.

Delar av kursinnehållet:
• Häst vid hand (hästhantering)
• Tömfattning och kommandon
• Selning, terminologi och praktik
• Anspänning av redskap och vagnar
• Arbetskörning och uppsutten körning
• ”Vett och etikett”, vagns- och redskapskännedom
• Brukskörning.


Kursledare/instruktörer:
Kursledare är: Sigvard Gustavsson, Hälde Hästkraft Vittsjö samt Per Madestam, Naturnära Hästkraft Hjo.

Tid:
Kursen börjar på kvällen torsdagen den 9 juli och avslutas vid lunch söndagen den 12 juli. Sista ansökningsdag är den 15 maj 2020. Deltagarantalet är dock begränsat så vänta inte med att anmäla dig då det kan bli fullt!

Kostnad:
Kursavgiften är 4.100 kr/deltagare. Lunch och fika till självkostnadspris (60 resp. 30 kr) kan läggas till. Ange då detta vid anmälan. Begränsat antal boendeplatser i närheten kan bokas via Naturnära Hästkraft. Kontakta i så fall Per Madestam. F.ö hänvisas till Hjo folkhögskola eller Hjo turistinformation.
Frågor:
Kursinnehåll, program och praktiska detaljer: Per Madestam 0730-932646, e-post: per.madestam@naturnarahastkraft.se.

Anmälan:

Anmälan görs till Cindie Andersson, Studieförbundet Vuxenskolan, Hjo, tfn 0502-10058 (vxl), e-post hjo@sv.se.
Anmälan är bindande. Bekräftelse och faktura skickas ut efter anmälan.