Djur, natur & miljö

Hästkörning Påbyggnadskurs
- med egen häst eller kurshäst

När: 5 – 7 juli

Var? Lilla Munkebo, Hjo (Naturnära Hästkraft)

Kostnad? Grundpris 3.500 kr/deltagare. Tillägg, se nedan.

Senast anmälan: 3 juni. Deltagarantalet är dock begränsat till 8 platser. Först till kvarn gäller.

Instruktörer: Sigvard Gustavsson och Per Madestam (kursansvarig)

Kursinnehåll
Kursen innehåller individuella körpass med egen häst eller hyrd (se nedan) samt gruppundervisning och praktik i arbetskörning med gårdens hästar. Kursen vänder sig till dig som har grundläggande kunskaper i körning, så tillvida att du kan sela upp en utbildad häst, anspänna den för vagn och köra (rakt fram - utan några större utmaningar).

Innehållet på dina individuella pass anpassas efter din och din hästs nivå och behov. Har du en inkörningshäst får då alltså ett körpass med instruktörshjälp kring inkörning, har du häst som är körd för vagn så får du företrädesvis körpass med uppsutten körning eller arbetskörning. Vagn behöver inte medtagas utan finns att låna.
Under kursen får varje deltagare minst fyra individuella körpass med instruktör. Du kommer även att få vara medhjälpare, vilket också är ett mycket bra lärtillfälle, på andra deltagares individuella pass.
Under grupp-passen går vi igenom olika moment inom arbetskörning med häst och du som deltagare får prova på med hästar som är vana vid uppgiften.

Sigvard Gustavsson från Hälde Hästkraft i Vittsjö kommer i första hand att vara instruktör vid de individuella passen. Sigvard har mångårig erfarenhet av att vara hästentreprenör och har genom åren blivit en flitigt anlitad och uppskattad instruktör såväl hemma i Skåne som vid kuskutbildningarna på Kvinnersta, Strömsholm och Wången. Han sitter också med i Föreningen Sveriges Hästkörares utbildningsgrupp och brukar ansvara för föreningens instruktörsfortbildningar. Läs mer om Sigvard och Hälde hästkraft på www.haldehastkraft.se.

Följande kostnad tillkommer:
Om du har egen häst betalar du 50 kr/dag för sommarbetesplats ( i första hand ihop med övriga kurshästar).
Önskar du hyra en av gårdens hästar till dina individuella pass betalar du 100 kr/körpass (= totalt 400 kr för hela helgen).

Lunch och fika finns att köpa till självkostnadspris (50 resp. 20 kr) betalas på plats, men meddela detta vid anmälan. Ange då även önskemål om specialkost. Begränsat antal boendeplatser i närheten kan förmedlas och samfaktureras av Naturnära Hästkraft. Kontakta i så fall Per Madestam. F.ö hänvisas till Hjo turistinformation. Kommer du med egen häst kan det vara lämpligt att anlända redan på torsdagskvällen så att din häst hinner acklimatisera sig i den nya miljön.

Information: Per Madestam, Naturnära Hästkraft, tfn: 0730-932646, e-post: per.madestam@naturnarahastkraft.se,

Anmälan till: SV (Studieförbundet Vuxenskolan) Skaraborg, tfn: 0502-100 58, e-post: hjo@sv.se

Anmälan är bindande. Meddela vid anmälan om du har egen häst eller om du önskar använda häst från Naturnära Hästkraft vid de individuella passen. Bekräftelse och faktura skickas ut efter anmälan. Avgiften betalas i förväg. Avgiften återbetalas endast mot läkarintyg eller om kursen blir inställd.