Djur, natur & miljö, Mat & dryck

Mat från skogen för nybörjare

Säkra svampar, ätliga örter och blad, vilda bär och nypon ska vi kunna njuta av efter våra utflykter till skog och äng under säsongen.
Vi börjar första mötet med lite prat om vad vi behöver för våra utflykter som korgar, knivar, bra kläder och skor.
Vi bestämmer tillsammans vad vi vill lära oss och hur långa våra promenader ska vara.

Därefter följer vi säsongen och letar upp svampar bär och örter allteftersom de kommer.
Cirkeltillfällena är tänkta att vara två timmar plus fikatid, en del av tiden på jakt, resten går vi igenom våra fynd med näsan i böcker och bland foton.
Vi lär oss lite om hur man kan bevara och laga till skogsmaten.

I maj handlar det om att lära sig känna igen terräng som är lämplig för olika svampar och växter, i säsong är nu ätbara, goda blad av olika slag.
Kanske kommer vi i kursens första period på våren också att hitta några knubbiga sommarkantareller.
Sedan tar vi sommarlov för att mötas efter semestern.

Hösten är högsäsong för svamp och bär, vi plockar ett urval av de svampar som vi ska lära oss bli helt säkra på, vi siktar på ett tiotal i början.
Vi tar med våra fynd till lokalen och går igenom dem tillsammans.
Helt säker ska du vara när det handlar om att laga och äta svamp och bär! Och det är också den här nybörjarkursens mål.
Vi avslutar kursen med en liten måltid tillsammans, och så klart kommer allt vi äter lagas till av våra fynd i naturen.
Gott nyttigt och härliga timmar utomhus.
Välkomna!
Ewa

Kursen genomförs onsdagar följande datum:
8/4, 22/4, 6/5, 20/5
12/8, 19/8, 26/8, 2/9 samt 9/9.

Ev frågor ställs till vår ledare Ewa Renvert mobil 0703352148
Anmälan senast 3/4