Tillbaka

Kreativt skapande

Det finns trender i kurseverksamheten, precis som i alla andra verksamheter.
Att sticka , virka eller väva kanske verkar totalt ute just nu. De hantverken finns ändå kvar, och de som är aktiva i dessa hantverk älskar dem!

Man kan väl ändå säga att hantverken genomgår en förändring, med nya spännande tekniker som dykt upp på trendhimlen. 

Studieförbundet Vuxenskolan i Götene, på Torget 6 i Götene, bjöd in till vernissage och visade på tisdag 26/ 2, upp några av de nytänkande, men även de gamla hederliga hantverken.

Nägra av de som gjort alster fanns på plats och berättade om det de skapat.
Else Gunnarsson visade sitt måleri och berättade:  -Jag målar det som är aktuellt, det som dyker upp i huvudet just i stunde. Här t ex har jag gjort en målning om miljöförstöring och oljeutsläpp i havet. Här har jag en målning om rymden, med planeter och stjärnor.

Lena Wedman fanns på plats och visade hur man svetsar i tyg: - Det måste vara konstmaterial, jag tar det små tygbitarna som blivit över, en form av återbruk. Sen värmer du med en lödkolv och fäster tyget, helt efter egen smak på en platta. Det kan bli vilket motiv som helst!

Ulla Knutsson berättade om sin målning "kvinnliga förebilder". - Mamma är längst till vänster, du kan även se Nina Simone - som var en kvinnorättskämpe lika mycket som sångerska, Elin Wägner var en stark kvinna i Sverige , som kämpade för kvinnlig rösträtt bl a, berättar Ulla.

Folkhälsostrategen i kommunen, Tove Wold Bremer fanns på plats på vernissagen, minglade och beundrade alla de fina skapelser som visades. - Så otroligt kretativt! Att kultur är hälsa för kropp och själ, det vet vi. Man borde kunna skriva ut det på recept, påpekar hon.

Annki Alnemar på Vuxenskolan vill ha in lite förnyelse i hantverket - Vi hoppas kunna locka lite yngre deltagare, det finns så många roliga nya tekniker, en är japansk lappteknik, också byggd på återbruk av material, precis som tygsvetsning. Encaustic art är en annan. Man smälter vaxfärger, och låter den skapa motovet.
- Lappa och laga med broderier är en annan. Det fria broderiet är jättekul. Man måste inte följa en beskrivning, man kan bara göra! Annki avslutar med, att även hon prisa hälsoeffekterna med hantverk - Det är friskvård, säjer hon!