Historia & Konsthistoria

Drick och njut!
Välgörande morgondryck, stomme i viktiga ceremonier, belöningen efter en frostig skidtur. Doft och smak som väcker minnen. Drycker med historisk betydelse i många kulturer, förknippade med traditioner och socialt umgänge. I denna studiecirkel tittar vi på allt som har med kaffe, te och drickchoklad att göra. Te av hallonblad. Kejsaren av Kinas tevanor. Kaffekask och kaffegök. . Vi dukar upp och träffas på ett redigt kafferep en av träffarna. Sånger om dessa ädla drycker letar vi fram och lyssnar på. Dofter – kokt kaffe, olika tesorter, nymalet kaffe i gammal kaffekvarn. Mayafolket och aztekerna drack choklad, en dryck så värdefull att man tog kakaobönor som krigsbyte. Varm choklad med vispgrädde på vintern kanske du minns?

Förkunskap
Inga förkunskaper krävs.

Detta är en studiecirkel, vilket innebär att cirkelledaren och deltagarna tillsammans bestämmer innehållet i cirkeln. Vi hjälps åt med att plocka fram det material vi ska använda av och vilken inriktning vi vill ha på cirkeln. Genom samtal, diskussioner och genom att tolka informationen utifrån vår egen livserfarenhet, samlar vi på oss nya kunskaper och insikter.

Studiematerial
Utdrag och citat ur böcker, texter från nätet, tidningsartiklar, videor från Youtube.

Dag och tid
Studiecirkeln startar 3 november, sen en gång i veckan i SV:s lokal på Östra Storgatan 36 C, tid kl 14:00-16:15 (5 torsdagar ).

Kursledare
Cirkelledaren är Annkatrin Kretz (som INTE dricker kaffe!), men är intresserad av historia, folklivsforskning och naturvetenskap. Hon har hållit studiecirklar cirklar om bland nordisk litteratur, katter och världsarv i Norden.

Våra kursledare genomgår SVs pedagogiska grundkurs och erbjuds kontinuerligt att delta i vårt interna utbildningsprogram.

Bra att veta
•Vi skickar kallelse/faktura via e-post inför kursstarten.
Tips! titta i skräpposten om den ej kommit fram.
• Det finns microvågsugn.
• Vi bjuder på kaffe.