Historia & Konsthistoria

Vikingar – vilda, visa och välansade?
Våldsamma vildar som hungrade efter rikedom, kvinnor och land. En rik och fascinerande skatt av sagor och levnadsvisdom. Renliga och skäggprydda karlar som konkurrerade ut männen i den trakt de kom till. Buden är många!

Innehåll
Studiecirkel för dig som är nyfiken på vikingarnas värld och att få kika bakom den slentrianmässiga bild av våra förfäder som du har fått dig till livs. De levde här i Norden år 800 – 1050 e Kr. Deras världsbild härskade fram tills kristendomen tog över. Vi kommer att titta mer på hur de levde och vad de trodde på, än på deras bedrifter under vikingatågen och i främmande land. Nya upptäckter har gjorts om vikingarnas liv, inte minst kvinnornas. Men som vanligt – vi kommer gemensamt fram till inriktningen på studiecirkeln!

Kursmaterial
“Nordiska gudasagor”, Katarina Harrison Lindbergh samt texter från internet och diverse böcker. Korta videofilmer från Youtube. Dikter och musik på temat “vikingar”.

Bra att veta
Detta är en studiecirkel, vilket innebär att cirkelledaren och deltagarna tillsammans bestämmer innehållet i cirkeln. Vi hjälps åt med att plocka fram det material vi ska använda av och vilken inriktning vi vill ha på cirkeln. Genom samtal, diskussioner och genom att tolka informationen utifrån vår egen livserfarenhet, samlar vi på oss nya kunskaper och insikter.
Denna cirkel är på nätet. Vi använder Zoom. Du behöver en läsplatta eller dator med kamera och mikrofon. Använd helst ett headset.

Ledaren
Annkatrin Kretz, historie- och vetenskapsintresserad cirkelledare, som bland annat hållit cirklar i nordisk litteratur och om det samiska folket.
Alla våra kursledare genomgår Studieförbundet Vuxenskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 4 anmälda deltagare. Sista anmälningsdag är tio dagar före startdatum. För att spara på vår miljö skickar vi kallelser via e-post. Håll koll på er skräppost, för kallelsen/fakturan kan hamna där.

För mer information kontakta oss
tel 010-199 23 30 eller skicka e-post till SV Sörmland