Hantverk & konst


Det här är ett tillfälle för dig som har vävt med brickor tidigare och vill lära mer. Du har gått någon av Sonjas kurser steg 1-4 eller lärt dig på annat håll och har kanske en påbörjad uppsättning eller nya idéer som du vill pröva.

Är du osäker på om det här är något för dig?
Titta på filmerna från Sörmlands museum som beskriver Sonjas arbete:
Att brickväva band med Sonja Berlin https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/att-synliggora-det-osynliga/att-brickvava-band-med-sonja-berlin/
Att brickväva isländsk dubbelväv med Sonja Berlin https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/att-synliggora-det-osynliga/att-brickvava-islandsk-dubbelvav-med-sonja-berlin/

Brickvävningen har ju en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi bricktekniken i band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål. Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i. Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga.
Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är dock brickvävningens användning i ett samtida perspektiv.
Med lång erfarenhet som textilkonstnär och pedagog och med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia är Sonja känd som en av Nordens främsta brickvävare.
Sonja Berlin är författare till böckerna Brickvävning – så in i Norden (1994), Tablet Weawing in true Nordic fashion, och Vridna trådar och tankar (2017).


Nivå
För att få ut mesta möjliga av helgen bör du behärska att själv sätta upp din väv.


Material
Ta med eget material, kursledaren har om önskemål finns, bok och redskap med till försäljning.


Kursledare
Sonja Berlin, textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia. Läs gärna mer om SonjaKursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museumBra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.