Brickvävning - steg 2

Brickvävning - steg 2

Hantverk & konst


Nu är det äntligen dags för brickväv -steg 2 med Sonja Berlin igen. Med ny bok och lång erfarenhet som textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia.
Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är brickvävningens användning i ett samtida perspektiv.

Brickvävningen har en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi bricktekniken i band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål. Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i. Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga, brickväven är lätt att ta med sig och kräver få redskap.


Nivå
Denna kurs passar dig som redan har gått någon av Sonjas kurser eller har provat på brickvävning tidigare och vill lära dig mer. Är du osäker på om dina förkunskaper räcker, hör av dig så reder vi ut det.

Kursinnehåll
- Repetition, mönsterkonstruktion, uppsättning och vävning efter eget mönster.
- Genomgång av reliefmönster, vävning med 1 eller 2 tomma hål i varje mönsterbricka, flätning, vävning med olika garnkvalitéer i samma varp,
rundvävning, avslutningar och montering.
- Samt historik och brickvävningens utbredning i världen.
- Dessutom uppsättning av 5-variationsbandet, som är starten för den vridningsbetingade mönstringen.


Material
Fika ingår.
Eventuell materialkostnad tillkommer.

Kursdagar
Lör-sön 13-14/10


Kursledare
Sonja Berlin, textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia. Läs gärna mer om SonjaKursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museumBra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.