Hantverk & konst


Nu är det äntligen dags för brickväv med Sonja Berlin igen. Med ny bok och lång erfarenhet som textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia.
Fokus för Sonjas arbete och pedagogik är brickvävningens användning i ett samtida perspektiv.

Brickvävningen har en lång historia, i Norden förekommer den åtminstone från tidig järnålder och framåt. Oftast ser vi bricktekniken i band av olika slag. Tekniken bygger på att varptrådarna träs genom en uppsättning av brickor som försetts med hål.
Genom att vrida brickorna bildas skäl att lägga inslaget i.
Möjligheterna att mönstra är till synes oändliga.

Denna kurs passar dig som är historiskt intresserad och vill lära känna en nyckelteknik i historisk vävning, eller dig som vill utforska en teknik som ger stor kreativ frihet.
Brickväven är lätt att ta med sig och kräver få redskap.

Nivå
För alla

Kursinnehåll
- Trädningsbetingad brickvävning med metodisk genomgång av uträkning, mönstermöjligheter och val av trådkvalitet.
- Uppsättning av egna brickvävar och grunderna för vävningen
- Inblick i teknikens historik och utbredning i världen.
- Väva prov-vävar i enskilda och gemensamma uppsättningar.
- Mönsterkonstruktion

Efter kursen ska du ha kunskaperna att själv sätta upp och väva band efter egen mönsterkomposition och i en lämplig garnkvalité.


Material
Fika ingår.
Eventuell materialkostnad tillkommer.


Kursledare
Sonja Berlin, textilkonstnär och pedagog med stor kunskap om brickvävningens teknik och historia. Läs gärna mer om SonjaKursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museumBra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.