Hantverk & konst


Kan man sticka flerfärgade mönster på mer än ett sätt? Ja verkligen!

Olle -Petter Melin har utforskat, prövat och omprövat olika metoder under sina år som stickare och på den här kursen delar han med sig av sina erfarenheter av tre metoder: Parallell flottering, Vävd bindning och Roterad flottering.
När man stickar mönster med flera färger använder man minst två olika trådar på varje varv. Det är grunden, sedan kan du sticka med fler trådar och hantera garnerna på olika sätt. Olika metoder ger olika utseende och olika kvaliteter och för varje metod får du lära dig att hantera garnerna på ett sätt som både ger flyt i stickningen och bra ergonomi.


Kursinnehåll
Under kursen provar du de tre olika metoderna, du arbetar med slätstickning i rundstickning, inga aviga maskor.


Nivå
För att ha glädje av kursen måste du kunna sticka slätstickning, men du behöver inte ha mönsterstickat tidigare.

Material
Ta med till kursen:
Du behöver två garnnystan av samma kvalitet men i olika färg. Ju större kontrast desto bättre. Och stickor som passar till garnet, rundsticka eller strumpstickor beroende på vad du är van vid. Rauma Finull eller Rauma Gammalserie fungerar bra för ändamålet och till det passar stickor 2,5 eller 3 mm beroende på ditt handlag.


Kursledare
Olle-Petter Melin
Olle-Petter fick lära sig att sticka redan som barn men i yrkeslivet var han verksam som folkhögskollärare och ombudsman. Efter pensioneringen tog han upp studierna igen och läste textilvetenskap i Uppsala. Fokus för forskningen låg särskilt på stickningen och hans magisteruppsats handlar om metoder för flerfärgsstickning.
Magisteruppsatsen hämtar du här http://tinyurl.com/yxkaddvqKursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museum


Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.