Övrigt

Fotografins historia

Historiens äldsta bevarade fotografi togs 1826 av fransmannen Joseph Nicéphore Niépce. Exponeringstiden var åtta timmar. På samma tid tas i dag miljontals bilder, varav de allra flesta når en jättepublik via de sociala medierna. En fotografisk revolution. Utvecklingen har gått i raketfart och det känns onekligen väldigt länge sedan vi med fumliga fingrar satte in en filmrulle i en kamera, för att veckan senare hämta ut de kopierade fotografierna.

Parallellt med fototeknikens utveckling har vi även fått se en lång rad intressanta och kreativa fotografer passera revy, och nå berömmelse över hela världen. Lennart Nilsson, för att bara nämna ett exempel, blev ett känt och aktat namn för sina banbrytande fotografier som skildrade livets tillkomst. Och för att fortsätta och yvas över svenska milstolpar i fotohistorien, så var det med den svenska kameran Hasselblad, som de första bilderna togs både från rymden och senare från månen.

En föreläsning för alla om allt detta berättar Calle Rising i en intressant föreläsning, ackompanjerat av massvis av historiska fotografier. Vi får dels följa den tekniska utvecklingen från 1826 via Kodaks lådkameror fram till de moderna digitala systemkamerorna och dagens fantastiska mobiler. Utöver föreläsningens bilder presenterar även Calle en liten utställning med ett stort antal kameramodeller från förr. Nostalgi och stor igenkänning utlovas!

Plats
Föreläsningen är digital och sker på den digitala mötesplattformen ZOOM. För att delta behöver du en dator eller smartphone/surfplatta med internetuppkoppling. Du kommer få länk och mer information om hur du deltar i föreläsningen senast dagen innan föreläsning. Glöm ej att kolla din skräppost.