Övrigt

Från vedspis till kylskåp – kökets resa från 1880 till 1960

Följ med på de svenska kökens utveckling från slutet av 1800-talet fram till idag.
Gustav Bergström, författare, bloggare och kämpe för bevarandet av gamla byggnadsdetaljer berättar i denna föreläsning om kökets resa från tiden då maten lagades på vedspis fram till 1950 då den svenska köksstandarden fastslogs av Hemmens forskningsinstitut.

Du kommer att få höra om när gasen, elektriciteten och så småningom faciliteter som kylskåp, rostfria diskbänkar och varmvatten gjorde entré i köket. Länge hörde köken samman med serveringsrum, jungfrukammare och matsal och i dessa utrymmen härskade ofta hembiträden och kokerskor, åtminstone i de mer burgna hem. Från och med 1930-talet blev köken allt mer demokratiska och serveringsrum och hembiträden allt ovanligare. Om detta och om tidstypiska kök från ungefär 1880 fram till 1960-talet behandlar denna föreläsning.


Gustav Bergström är i grunden civilingenjör, och driver idag det populära Instagramkontot Rävjägarn där han delar med sig av texter om och bilder på alltifrån funkispärlor till gamla paradvåningar. 2020 släppte han boken ”Tidstypiska kök & bad 1880-2000”.

Plats
Föreläsningen är digital och sker på den digitala mötesplattformen ZOOM. För att delta behöver du en dator eller smartphone/surfplatta med internetuppkoppling. Du kommer få länk och mer information om hur du deltar i föreläsningen senast dagen innan föreläsning. Glöm ej att kolla din skräppost!