Hantverk & konst


Spinn och utveckla ditt spinnande på golvstödd navajoslända

Vi lär oss spinna på golvstödd Navajoslända. Du spinner sittande, sländan är stödd mot golvet och lutar mot utsidan av låret. Du sätter fart på sländan genom att dra tenen mot dig med handflatan. Tekniken är långsam och vi får därför tid och möjlighet att fokusera på tekniken.

Med Navajosländan spinner vi långdrag som ger ett luftigt och varmt garn. Här får du tid att öva på riktigt sköna långdrag. Navajosländan är ett perfekt redskap för att spinna tjockt och luftigt, men det går lika bra att spinna tunt och fast. Traditionellt spinns entrådiga garner för vävning.

När vi spinner på Navajoslända använder vi handkardade kardrullar. Vi går igenom kardning från grunden och tränar på att få till jämna och välkardade rullar. Under kursen lär vi oss om ullberedningens betydelse för spinnkvaliteten.


Kursinnehåll
Navajosländans historik och tradition
Tesning, kardning och formning av kardrullar
Hantering av sländan
Spinna långdrag
Spinna dubbla drag
Spinna i flera omgångar

Det kommer att finnas tid till träning och individuell handledning.

Det kommer att finnas Navajosländor från Björn Peck till försäljning.

Här är några filmer där jag visar hur jag spinner på Navajoslända.
https://www.youtube.com/watch?v=2dhHsGcAJZ0


Nivå
Kursen passar bra för dig som har spunnit förut på slända eller spinnrock, men det går också bra om du är nybörjare på att spinna.


Material
Ta med dig kardor om du har. Det finns ett begränsat antal att låna. Ull att spinna av kommer att finnas.
Ta med dig ett förkläde samt papper och penna för anteckningar.

Kursledare
Josefin Waltin är spinnare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil.

Kursdagar
17-18 april


Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.
Har du valt Klarna som betalningsalternativ skickas det bara ut en kallelse innan start.