Hantverk & konst


Spinn och utveckla ditt spinnande på stödd slända

Du lär dig spinna med stödd slända. Den stödda sländan kan du ta med dig vart som helst och du kan spinna på en liten yta. Genom långsamheten ger den stödda sländan dig möjligheter till reflektion och kvalitetskontroll. Du får tid att lyssna på ullen och ta reda på hur den vill bli behandlad för att bli sitt bästa garn.

Kunskapen vi får av detta kan vi dra nytta av när vi spinner med andra redskap.

Med stegvisa övningar lär du dig att spinna kontinuerligt med stödd slända. När vi har fått in tekniken på stödd slända utvecklar vår spinnteknik genom den stödda sländan.
Vi reflekterar och experimenterar och går utanför vår bekvämlighetszon för att krama ut det bästa av redskapen och tekniken.
Vi kommer att bereda den ull vi ska spinna och kommer att gå igenom kamning och kardning.

Nivå
För att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av kursen behöver du vara bekväm med att spinna på hängande slända. Du kommer att få individuell handledning vid vissa moment.

Kursinnehåll
• Stegvisa övningar för att spinna kontinuerligt på stödd slända
• historik och utbredning
• anatomi
• modeller och egenskaper
• teknik
• olika sätt att tvinna på stödd slända. Vi lär oss också att kedjetvinna i farten utan att ta garnet av sländan, ply on the fly
• analysera och experimentera
• Ullberedning: Kamma och karda

Kursen är uppbyggd som en serie. Mellan träffarna kommer du att få uppgifter att träna på. Under träffarna kommer vi att ha teoretiska och praktiska pass. Det kommer också finnas utrymme för individuell handledning.


Material
Det kommer att finnas stödda sländor och skålar till utlån. Har du egna så ta gärna med dig. Det kommer också att finnas kardor och kammar att låna. Ull för beredning kommer att finnas till självkostnadspris. Vill du använda dina egna redskap så ta med dem. Det kan vara bra att ta med förkläde och anteckningsblock.

(Det kommer att finnas sländkit till försäljning. Varje kit innehåller en stödd slända och skål i svenska träslag av svarvaren Björn Peck, samt en sländpåse.
Kitten kostar 950 kr och säljs bara som kit och bara till dig som går på kursen).

Kursledare
Josefin Waltin, spinnlärare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil.
https://waltin.se/josefinwaltinspinner/
https://www.youtube.com/channel/UCLBBuYv4kff8RQ_oY-PNEqg
https://www.instagram.com/josefinwaltin/?hl=sv
https://www.facebook.com/josefinwaltinspinner/


Kursdagar
16-17/3+30/3+6/4


Kursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museumBra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.