Hantverk & konst


Spinn och utveckla ditt spinnande på stödd slända

Den stödda sländan kan du ta med dig vart som helst och du kan spinna på en liten yta. Genom långsamheten ger den stödda sländan möjligheter till reflektion och kvalitetskontroll. Du får tid att lyssna på ullen och ta reda på hur den vill bli behandlad för att bli sitt allra bästa garn. Kunskapen du får av detta kan du sedan ha nytta av när du spinner med andra redskap.
Med stegvisa övningar lär du dig att spinna kontinuerligt med stödd slända. När du har fått in tekniken på stödd slända övar vi och du utvecklar tekniken vidare. Vi reflekterar och experimenterar och går utanför vår bekvämlighetszon för att krama ur det allra bästa av redskapen och tekniken.

Under träffarna kommer vi att ha teoretiska och praktiska pass och mellan träffarna kommer du att få uppgifter att träna på. Det kommer också finnas utrymme för individuell handledning. Vi bereder den ull vi ska spinna och går igenom kamning och kardning.


Nivå
För att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av kursen behöver du vara bekväm med att spinna på hängande slända. Du kommer att få individuell handledning vid vissa moment.

Kursinnehåll
• Ullberedning: Kamma och karda
• Stegvisa övningar för att spinna kontinuerligt på stödd slända
• Historik och utbredning
• Teknik
• Anatomi
• Olika sländmodeller och deras egenskaper
• Olika sätt att tvinna på stödd slända, bland annat att kedjetvinna i farten utan att ta garnet av sländan, ply on the fly
• Att analysera och experimentera


Material
Det kommer att finnas stödda sländor och skålar till utlån. Har du egna så ta gärna med dig. Det kommer också att finnas kardor och kammar att låna. Ull för beredning kommer att finnas till självkostnadspris. Vill du använda dina egna redskap så ta med dem. Det kan vara bra att ta med förkläde och anteckningsblock.

(Det kommer att finnas sländkit till försäljning. Varje kit innehåller en stödd slända och skål i svenska träslag av svarvaren Björn Peck, samt en sländpåse. Kitten säljs bara som kit och bara till dig som går Josefins kurs.)

Kursledare
Josefin Waltin, spinnlärare och driver blogg och youtubekanal med spinn- och ullinriktning. Hon är mest inriktad på olika sländtyper, men även hela processen från råull till färdig textil.
https://waltin.se/josefinwaltinspinner/
https://www.youtube.com/channel/UCLBBuYv4kff8RQ_oY-PNEqg
https://www.instagram.com/josefinwaltin/?hl=sv
https://www.facebook.com/josefinwaltinspinner/


Kursdagar
23-24/11+30/11+7/12 kl 10-13


Kursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museumBra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.