Hantverk & konst


I metervis finns de, på vindar i gamla hus och på väggar i stugor och bodar. Knopplisterna, pigg- eller pinnlisterna, kärt barn har många namn. Några noggrant täljda, andra gjort i ett huj; en enkel pinne i en bräda.

Alla tjänar de dock sitt syfte, nu som då – att hänga upp och hålla ordning på våra saker.

En pinnlist kan vara grov eller fin, lång eller kort, eller kanske inte som en list alls. Alla lämnar de dock utrymme för skaparglädje. Pinnarna och listerna kan ges olika uttryck allt efter tycke och smak, från det enkla och avskalade till det yviga och färgglada.

Under kursen klyver vi fram ämnen till knopparna som sedan täljas. Bräderna täljas med bandkniv i täljhästen eller med skölp. Vi borrar hål i brädorna för knopparnas tapp, slår i knopparna och sedan slås en kil i tappen för extra hållbarhet. Bräderna utsmyckas med skölp eller karvsnittskniv.

Tekniken med att sätta samman med tapp och kil kan användas i många sammanhang: Fästa knopp på skåplucka eller låda, eller i locket på en krympburk eller svepask, fästa benen i sitsen på en pall, fästa stegpinnarna i den egna stegen till trädgården mm.


Kursinnehåll
- Kort repetition av täljgrepp och täljning med yxa
- Träets olika egenskaper, t.ex. krympning, som vi behöver tänka på vid arbetet
- Sammansättning med tapp och kil
- Dekor: Enkel karvsnitt – prova på

Material
Material ingår
Medtag egen lunch.

Nivå
En fortsättningskurs för dig med grundkunskaper i att tälja med kniv och yxa, t.ex. genom att ha deltagit i kursen ”Tälj med kniv och yxa – kurs för kvinnor”.

Kursdatum
Lör-sön 19-20 nov

Kursledare
Mette Handler, danskan som kom till Norge för fjällens skull och till Sverige för kärlekens. Jägmästare och byråkrat, men till sist kom längtan efter att känna skogen i händerna ikapp.
Läs mer om Mette


Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.
Har du valt Klarna som betalningsalternativ skickas det bara ut en kallelse innan start.