Hantverk & konst


Med utgångspunkt i mormorsrutan utforskar Maria Gullberg virkningens möjligheter.
Hon visar hur du med hjälp av virkade rutor kan skapa spännande mönster som bland annat leder tankarna till blomrabatter, kypertväv, afrikanska tyger och 1950-talet.

Under kursen kommer du kunna välja mellan ett 20-tal mönster och flera färdiga produkter som kudde, väska, matta och filt. Till varje mönster finns tydliga virkdiagram som gör det lätt att virka rätt. Svårighetsgraden i projekten sträcker sig från lätt till svårt att även du med stor virkvana utmanas!

En klassisk mormorsruta är för många en kär ruta som med fördel virkas i restgarner man har hemma efter andra projekt. Du kommer göra en resa med början av denna ruta mot andra rutor som ännu inte sett dagens ljus.
Mönstermagi kommer att bildas genom att vi virkar med minst 2 färger varje varv, vrider och vänder på en och samma ruta för att skapa en rapport.
Kursens rutor är inspirerade dels av folklig textil tradition, dels från mitt eget strama grafiska formspråk.

Kursinnehåll
- Virka stolpar, fasta maskor, luftmaskor och en och annan smygmaska!
- Genomgång av grunderna i färg och form. Du kommer lära dig hur färger sinsemellan uppträder/påverkar varandra och kan förändra ett mönster.
- Hur man på ett enkelt sätt får djupverkan i ett mönster med enkla knep, t ex hur ett randigt mönster kan få 3-dimensioner eller rundhetskänsla.
- Utifrån dessa kunskaper kan du experimentera dig fram till egna mönstervarianter och kombinationer.


Material
Tag med själv

Nivå
För alla. Men en viss virkvana rekommenderas för att kunna tillgodogöra sig kursen fullt ut.


Kursledare
Maria Gullberg,utbildad på Konstfack och den ledande förnyaren av virkningen i Sverige. Hon har under åren utvecklat tekniken och experimenterat fram nya och spännande strukturer och mönster. Hon är verksam som formgivare och inspiratör med både kurser och utställningar och har gett ut böckerna:
Tid att virka, Hemslöjdens tidskrifter 1998
Virka muddar, Hemslöjdens förlag, 2007
Virktekniker, Hemslöjdens förlag, 2013
VIRKA! Hemslöjdens förlag, 2013
Virkad mönstermagi, Hemslöjdens förlag, 2017


Kursen ges i samarbete med Slöjd Stockholm, Stockholms läns museum

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. Har du uppgett en mejladress skickas kallelsen/fakturan på mejl, annars kommer den med vanlig post.