Tillbaka

Om familjen Tolstoj i vårens sista författarsamtal

I vårens tredje och sista författarsamtal på Vuxenskolan Stockholm möttes Annika Estassy Lovén (chef för Vuxenskolan Stockholm) och Carola Hansson. Carola Hansson är aktuell med romanen Masja, för vilken hon nominerades till Augustpriset 2015. Samtalet kom att handla om familjen Tolstoj och hur man skriver romaner om verkliga personer.

Masja handlar om en av döttrarna till Leo Tolstoj och är den tredje boken i Carola Hanssons triptyk om familjen. I triptyken ingår också Andreij, om en av sönerna och Med ett namn som mitt, som handlar om Andreijs son Ilja.

-         En triptyk är tre böcker som hör ihop men som är fristående, de behöver alltså inte läsas i en särskild ordning, förklarade Carola Hansson.

Intresset för Ryssland väcktes i Carola Hansson när hon 1958 följde med sin mamma på Nobelprisutdelningen. Det var det året som Boris Pasternak tilldelades priset i litteratur, men blev tvingad av ryska myndigheter att tacka nej till det.

I den aktuella romanen står Masja i centrum, men boken skildrar också resten av familjen Tolstoj och skeendena i Ryssland. Samtalet kom att handla dels om familjen Tolstoj, och dels om Carola Hanssons arbetssätt. Innan hon började skriva gjorde hon en omfattande research. Utifrån researchen gjorde hon sedan en tidslinje över karaktärernas liv och vad som har skett när. Hon kallar sin triptyk för dokumentär roman; några fakta har inte förändrats eller lagts till. Det som gestaltas är HUR personerna upplevt de olika skeendena. En uppmärksam läsare kan till och med notera att ett och samma skeende kan förekomma på mer än ett håll i triptyken – från olika perspektiv.

På vårens tidigare författarsamtal har Annika Estassy Lovén samtalat med Mikael Bergstrand och Tove Folkesson. Håll utkik på Vuxenskolan Stockholms hemsida och Facebooksida efter information om program för hösten!